New York: Stado koza brsti korov u parku na Manhattanu

Goran Kovacic/PIXSELL

Dvadesetak koza s farme u ruralnom dijelu države New York uživaju u gradskoj šetnji njujorškim parkom Riverside na Manhattanu kako bi obrstile invazivni korov.

Ljudi su se skupili uz ogradu parka i izvadili mobitele kako bi zabilježili nesvakidašnji događaj “Running of the Goats” koji obilježava početak njihove misije – uništenje korova.

“Brste japanski dvornik, trajnu zeljastu biljku kojoj je prirodno stanište istočna Azija, naslađuju se otrovnim bršljanom i božikovinom, a nije im mrska ni ruža multiflora”, kazao je Dan Garodnick, ravnatelj parka.

“Za njih je dolazak u ‘Gotham’ prava fešta, mogu jesti do mile volje. Zdravo za koze i dobro za okoliš. Pravi primjer s farme do stola”, dodaje Garodnick, objašnjavajući da više ne moraju koristiti kemijska sredstva kako bi uništili korov.

Vlasnik farme dodaje pak kako će koze, uz to, neutralizirati i sjemenje pa se korov neće “uhvatiti” iduće godine.

Od 24 koze njih pet, Buckles, Chalupa, Mallemar, Ms. Bo Peep i Skittles, će ostati brstiti korov u parku do kraja kolovoza, a građani mogu glasati koja će od njih biti okrunjena titulom “najveće svih vremena”. Krajem ljeta bit će proglašena pobjednica.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]