New York napisao ‘Crni su životi važni’ ispred Trumpova tornja

 

Grad New York započeo je u četvrtak s izradom velikog natpisa “Crni su životi važni” na asfaltu ispred zgrade u vlasništvu američkog predsjednika Donalda Trumpa na 5. aveniji.

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio kazao je da riječi napisane na ulici ispred Trump Towera “oslobađaju 5. aveniju” istodobno predstavljajući šamar predsjedniku koji tvrdi da to “obezvređuje  tu luksuznu aveniju” i da će “antagonizirati” policiju.

“Pokažimo Donaldu Trumpu ono što ne razumije, nacrtajmo to za njega točno ispred njegove zgrade”, kazao je de Blasio u četvrtak.

U seriji tvitova ranije ovog mjeseca Trump je taj natpis nazvao “simbolom mržnje” u eskalaciji retorike protiv pokreta “Crni su životi važni” koji poziva na ukidanje financiranja policijskih odjela.

Pokret koji poziva naciju na borbu protiv sustavnog rasizma ima potporu bez presedana u javnosti i nastao je nakon ubojstva Georgea Floyda, nenaoružanog crnca kojemu je bijeli policajac klečao na vratu desetak minuta iako je ovaj mnogo puta ponavljao da ne može zbog toga disati.

Komentiraj