Nevladini promatrači potvrdili su u ponedjeljak regularnost izbora u BiH i nedvojbenu pobjedu Željka Komšića, Šefika Džaferovića i Milorada Dodika u utrci za članove predsjedništva BiH.

U koaliciji nevladinih udruga “Pod lupom”, čijih je četiri tisuće promatrača nadziralo izbore i prebrojavanje glasova, kažu da su izbori provedeni zakonito i bez većih nepravilnosti.

Nakon prebrojanih listića s 96,5 posto biračkih mjesta, Komšić je pobijedio predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića osvojivši 54 posto glasova, Džaferović je bio bolji od kandidata SDP-a BiH Denisom Bećirovićem dok je Dodik pobijedio Mladena Ivanića osvojivši potporu 54 posto birača, rekao je direktor koalicije Dario Jovanović.

No, promatrači upozoravaju na velik broj nevažećih listića u izborima za kolektivni vrh države. “Zabilježili smo deset posto takvih nevažećih listića što je razlog za zabrinutost”, kazao je Jovanović.

Izlaznost birača bila je 53,6 posto na državnoj razini, u Federaciji BiH bila je 51,2 posto a u Republici Srpskoj 55,2 posto. “Opća je ocjena kako su izbori provedeni uglavnom sukladno izbornom zakonu”, ocijenio je Jovanović.

Potvrdio je neke nepravilnosti i poteškoće koje nisu bitno utjecale na regularnost glasanja, no ukrazuju na to da je potrebno poboljšati tehnički dio procesa.

Promatrači koalicije zabilježili su 399 “kritičnih situacija”, odnosno kršenja procedura i izbronih pravila te tehničkih greški i izgreda na biračkim mjestima.

Odmah je rješeno 67 posto takvih problema, a ostali vrlo brzo pa je glasanje na tim biračkim mjestima nastavljeno i regularno okončano.

Komentiraj