Nevladine udruge Srbije traže obeštećenje za žrtve ratnog zločina iz 1992.

Više nevladinih organizacija zatražilo je u petak, u povodu godišnjice zločina nad bošnjačkim civilima iz Sjeverina 1992. godine, da državne institucije Srbije konačno priznaju svih 16 žrtava otmice i ubojstva svojih državljana, da pronađu posmrtne ostatke i pravično obeštete obitelji žrtava.

Danas, 22. listopada, navršava se 29 godina od otmice i ubojstva 16 građana Srbije bošnjačke nacionalnosti iz Sjeverina. Pripadnici srpske paravojne postrojbe “Osvetnici” na čelu s Milanom Lukićem iz autobusa na liniji Priboj – Rudo te su ljude pri prelasku preko teritorija Republike Srpske oteli, psihički i fizički zlostavljali, a zatim ubili na obali Drine u BiH.

Skupina tih građana Srbije ubijena je samo zbog toga što su bili muslimani odnosno Bošnjaci, priopćila je Inicijativa mladih za ljudska prava (YHIR).

“Godišnjica otmice u Sjeverinu opomena je državi da žrtve moraju biti priznate, a svako tko vrijeđa pripadnike nacionalnih manjina mora biti kažnjen”, ističe se u priopćenju.

Ubijeni su Sjeverinci: Mehmed Šebo, Zafer Hadžić, Medo Hadžić, Medredin Hodžić, Ramiz Begović, Derviš Softić, Medhad Softić, Mujo Alihodžić, Alija Mandal, Sead Pecikoza, Mustafa Bajramović, Hajrudin Sajtarević, Esad Džahić, Ramahudin Đatović, Ediz Gibović i jedina žena među njima, Melvida Koldžić.

Do danas, 29 godina od tog zločina, pronađeni su posmrtni ostaci samo jedne osobe.

Za taj zločin pred sudom u Srbiji osuđeni su Milan Lukić i Oliver Krsmanović (u odsutnosti) te Dragutin Dragićević na 20 godina i Đorđe Šević na 15 godina zatvora.

Skupini nevladinih organizacija koje podsjećaju na zločin nad bošnjačkim civilima iz Sjeverina, državljanima Srbije, pridružuju se Fond za humanitarno pravo (FHP), Žene u crnom i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, porukom “Neprihvatljivo je da institucije Srbije odbijaju obiteljima žrtava pružiti obeštećenje”.

Te nevladine udruge upozorile su i da višegodišnja potraga obitelji za posmrtnim ostacima žrtava još nije okončana.

Komentiraj