Nevenka Piskač Živković: “Sve više ljudi ima post-covid sindrom, evo koji su simptomi”

Nevenka Piskač Živković, voditeljica Respiracijskog centra KB-a Dubrava u srijedu je, gostujući u ‘Studiju 4’ HRT-a navela da sve više osoba koje su preboljele koronavirus traži liječničku pomoć zbog pojave post-COVID sindroma.

Voditeljica Respiracijskog centra objasnila je da period od dva do tri mjeseca od prvih simptoma bolesti nazivaju long ili produljeni COVID, a ako simptomi traju dulje od tri mjeseca od početka bolesti – onda je to po definiciji post-COVID.

Nevenka Piskač Živković kaže da su dva najčešća simptoma zbog kojih se bolesnici javljaju osjećaj nedostatka zraka, dispneja, i kronični umor. Od ostalih simptoma istaknula je neurološke smetnje – puno bolesnika žali se na glavobolju, vrtoglavice, trnce u rukama i nogama, mišićnu slabost, tremor… Iz domene kognitivnih poremećaja tu su otežano pamćenje, nemogućnost izgovaranja pojedinih riječi…

“Jako puno bolesnika ima anksiozne simptome u smislu pojačane tjeskobe, nekakvog straha, što zapravo i ne možemo samo povezati s COVID-om, ima tu i potresa”, kazala je i dodala da je ipak optimistična jer je broj bolesnika u bolnici manji nego prijašnjih mjeseci..

Klinička slika, naglasila je, nije se mijenjala, ona je i dalje ista, samo je broj bolesnika manji. I dalje su to, ističe, bolesnici koji zahtijevaju visoki protok kisika, neki će trebati premještaj na intenzivnu, neki su na respiratoru.

Najvažnije je da se pacijenti jave kad iaju osjećaj nedostatka zraka. “U početku smo mislili da je to zato što bolest uopće ne poznajemo, ali sad kad je u KB-u Dubrava hospitalizirano, primljeno i liječeno više od 4000 bolesnika, mi zaista imamo ogromno kliničko iskustvo. COVID danas i prije godinu dana za nas liječnike nije ista bolest. Mi smo na neki način puno bliži toj bolesti, možemo puno toga predvidjeti, i zaista postoji određeni klinički obrazac ponašanja bolesnika već u ranoj fazi, pa tako i tijekom hospitalizacije. Jedno je sigurno, da se respiratorni simptomi najčešće javljaju od petog do desetog dana bolesti”, istaknula je.

Navela je kako su u početku mislili da će nastati značajna fibroza pluća i vrlo su rano krenuli s osnivanjem post-COVID dnevne bolnice. Neki su ih nalazi iznenadili – fibroza nije toliko izražena koliko je izražena upala koja traje dulje vrijeme.

Na kraju je Nevenka Piskač Živković apelirala na ggrađane da se cijepe. “Svi mi koji želimo biti odgovorni i želimo dobro, ne samo sebi kao pojedincu nego nama kao društvu, moramo se cijepiti, jer jednostavno ne možemo funkcionirati. Kako ćemo funkcionirati ovako skriveni s maskama? Ono, vratite mi moj život”, zaključila je.

Komentiraj