Neven Melvan, novi glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske

FaH/ Miljenko KLEPAC/

Novi glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH) je Neven Melvan, odlučili su u petak u Šibeniku izaslanici na 6. kongresu Sindikata pomoraca Hrvatske.

Melvan je dosad u sindikatu obnašao dužnost pomoćnika glavnog tajnika za nacionalne poslove. Po zanimanju je radiotelegrafist, a prije zaposlenja u sindikatu radio je u Plovputu. Član je Sindikata pomoraca Hrvatske od osnivanja, a u njemu je najprije radio kao voditelj ureda u Splitu.

Zahvalio je na ukazanom povjerenju te istaknuo da želi ojačati organizaciju i funkcioniranje članstva.

“Smisao svakog sindikata pa tako i sindikata pomoraca mora biti organizacija članstva. Kao servis mi funkcioniramo besprijekorno, prema ministarstvima i državi imamo svoj gard i imidž, isto tako i u međunarodnim organizacijama čiji smo članovi i onih u čijem radu sudjelujemo,” rekao je.

Naglasio je kako bi na kraju mandata želio znati tko je sindikalna osoba za kontakt na svakom brodu s hrvatskom posadom, koje probleme imaju i što sindikat radi da se ti problemi riješe. Tako će, kaže, mjeriti uspješnost u petogodišnjem mandatu i svoju uspješnost kao glavnog tajnika.

Dosadašnji glavni tajnik sindikata Predrag Brazzoduro podnio je izvješće o radu u protekih pet godina te ocijenio da je pomlađivanje kadra jedan od najvećih uspjeha u tom razdoblju. Naglasio da je važno očuvati i povećati broj članova sindikata, kao i da je važno da se pomorstvo odredi kao hrvatski strateški nacionalni interes.

Na dvodnevnom kongresu oko 120 sindikalnih izaslanika razmatrali su izvješća o radu svih tijela sindikata, a  raspravljalo se o administrativnim problemima pomoraca, članstvu, članarinama, o aktualnim pitanjima u suvremenom pomorskom pravu i o drugim temama. Uz sudionike iz Hrvatske, na kongresu su bili i gosti iz europskih i svjetskih sindikalnih organizacija, čiji je SPH član – International Transport Workers’ Federation (ITF) European Transport Workers Federation (ETF) i  Nautilus federacije.

Sindikat pomoraca Hrvatske je utemeljen je 1990.,  s ciljem zaštite i promoviranja prava i interesa pomoraca, kojih u Hrvatskoj, prema procjenama, ima ukupno oko 20.000.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]