Dalibor Urukalovic/PIXSELL

NEVEN BUDAK “Bojim se da je kurikularna reforma zauvijek zaustavljena”

Bivši predsjednik Povjerenstva za provedbu strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije Neven Budak u ponedjeljak je u Dnevniku N1 televizije rekao kako je najvjerojatnije da je kurikularna reforma zauvijek zaustavljena.

“Koliko sam shvatio, postoje dva razloga zašto smo promijenjeni. Jedan je da ne bismo utjecali na izbor ekspertne radne skupine za provedbu kurikularne reforme. A drugi je da skrenemo pažnju s afere oko ministra Barišića i njegovog plagiranja, da se pokaže da premijer ima ozbiljnih namjera što se tiče obrazovanja”, objasnio je Budak.

O sastavu novog Povjerenstva kaže da je ‘politički obojen’. “Premijer mi je u razgovoru rekao da mu je namjera u rad Povjerenstva uključiti ljude iz različitih stranaka. Nažalost, tu se pokazuje da u prvom redu nije namjera sastaviti stručno povjerenstvo, nego političko povjerenstvo”, kaže dodajući kako je to loše za provedbu Stretegije obrazovanja.

“Povećanje proračunskih sredstava za obrazovanje je dobrodošao znak, s druge strane se već tri mjeseca rad na Strategiji ignorira. Inzistiranje na ministru, koji je u javnosti ozbiljno optužen za plagiranje, nije ohrabrujuće. Mislim da bi premijer trebao imati puno jasnije poruke kada je riječ o obrazovanju jer je to nešto od prioritetnog nacionalnog interesa”, dodaje Budak.

Zaključio je kako vjeruje da će se raspisati natječaj za novu ekspertnu radnu skupinu za provođenje Kurikularne reforme, da će se formirati i početi nešto raditi na papiru, ali naglašava kako strahuje da je kurikularna reforma zauvijek zaustavljena, a rad na Strategiji bitno usporen.

Komentiraj