Marko Prpic/PIXSELL

NEVEN BUDAK ‘2015. nisam bio niti na jednom službenom putu kao posebni savjetnik za znanost’

Neven Budak, posebni savjetnik za znanost predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića, u subotu je, u povodu nalaza Državne revizije za 2015. i dnevnica koje su mu navodno isplaćene, izjavio da u 2015. godini nije u svojstvu posebnog savjetnika bio niti jedan jedini dan na putu u inozemstvu te da je u četiri godine na toj funkciji bio samo na jednom službenom putu, i to 2014. u Australiju.

“To su ujedno jedine dnevnice, inozemne i domaće, koje sam u četiri godine mandata primio iz Ureda predsjednika Vlade RH. Osim toga, nisam za posao savjetnika tijekom te četiri godine primio nikakav honorar niti bilo kakvu novčanu naknadu ili nagradu”, izvijestio je Budak.

U priopćenju također ističe kako nalaz Državne revizije upućuje na to da je netko krivotvorio njegov potpis kako bi si mogao isplatiti inkriminirani iznos od najmanje 160 inozemnih dnevnica koje se u 2015. godini vode na njegovo ime. Zbog toga je najavio da će DORH-u podnijeti prijavu protiv nepoznatog počinitelja.

Prijavu DORH-u ranije je najavio tadašnji predstojnik premijerova Ureda Tomislav Saucha koji je za Dnevnik HRT-a ustvrdio da nije potpisivao nikakve dnevnice savjetnicima. “Ovdje se radi o gruboj grešci, ili o podmetanju, ili o teškom kaznenom djelu”, kazao je Saucha.

HRT je izvijestio da je Državna revizija u uredu bivšeg premijera Zorana Milanovića otkrila sumnjive isplate te da je, prema nalazu za 2015. iz ureda bivšeg premijera, trojici njegovih posebnih savjetnika – Nevenu Budaku, Siniši Petroviću i Slavku Goldsteinu isplaćeno 307. 785 kuna za inozemne dnevnice. Radi se o više od 500 inozemnih dnevnica, a putnim nalozima nije priloženo izvješće s puta niti druga vjerodostojna dokumentacija koja bi potvrdila da je putovanje obavljeno. Dvojici savjetnika isplaćeno je po 186, a trećem – njih 160.

Komentiraj