NEUTEMELJENO: Odbačena prijava U ime obitelji protiv Benčić

PAtrik Macek / Pixell

 Pučka pravobraniteljica Lora Vidović odbacila je kao neutemeljenu prijavu koju je udruga U ime obitelji podnijela protiv aktivistice i pravnice Centra za mirovne studije Sandre Benčić zbog poticanja na diskriminaciju.

Tu je odluku potvrdila Hini predstavnica udruge U ime obitelji Željka Markić, ustvrdivši da je pravobraniteljica već u više navrata pokazala da brani pravo samo nekih.

“Njezina procjena da javno zahtijevanje gospođe Benčić da mi se zabrane javni nastupi zbog njezinog neslaganja s mojim mišljenjem o braku dodatno potvrđuje pravobraniteljičinu pristranost”, rekla je Markić.

Očekuje da će pravobraniteljica na isti način ocjenjivati izjave svih drugih u Hrvatskoj, a ne samo osoba bliskih vladi.

  • Tu je odluku potvrdila Hini predstavnica udruge U ime obitelji Željka Markić, ustvrdivši da je pravobraniteljica već u više navrata pokazala da brani pravo samo nekih.

 

Udruga “U ime obitelji” objavila je sredinom lipnja da je pučkoj pravobraniteljici prijavila Benčić zbog poticanja na diskriminaciju, dok ju je Državnom odvjetništvu prijavila zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju.

Benčić je izjavila Hini kako misli da je odluka pravobraniteljice očekivana jer smatra da navodi koje je udruga navela ne predstavljaju diskriminaciju ni poticanje na diskiriminaciju, što je, smatra, bilo jasno od početka.

“Niti želim, niti bih mogla utjecati na to da Markić negdje javno nastupa ili ne nastupa”, rekla je Benčić.

Smatra apsurdnim da se one koji se bore za ravnopravnost napada da istom tom borbom diskriminiraju one koji su protiv ravnopravnosti, u konkretnom slučaju LGBT osoba.

Benčić je dodala kako se još čeka odluka tužiteljstva o kaznenoj prijavi i očekuje da će biti isti rezultat.

Udruga U ime obitelji je u prijavi navela da Benčić kroz duže vremensko razdoblje koristi medijski prostor zloupotrebljavajući slobodu govora i potiče na diskriminaciju protiv članova i podupiratelja U ime obitelji. Navela je također da Benčić iznosi neutemeljene i iracionalne optužbe, laži, stereotipe i predrasude kako bi u očima javnosti opravdala, odnosno racionalizirala mržnju prema U ime obitelji, njezinim članovima i podupirateljima.

“Javnim pozivima da se članovima ili podupirateljima U ime obitelji uskrati pravo javnog nastupa te brojnim neistinitim tvrdnjama poput one da U ime obitelji ‘zagovara oduzimanje prava jednoj skupini te da zagovara potpuno slobodno tržište i kapitalizam unutar kojeg radnička prava, jednakost na tržištu rada i prava žene neće značiti ništa’ gospođa Benčić sustavno se služi govorom mržnje”, tvrdi udruga U ime obitelji.

Komentiraj