Marko Lukunic/PIXSELL

NEUSPJEŠNA KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA Petrov: Most ne priželjkuje nove izbore

Nakon što je jedini kandidat za predsjednika Hrvatskog sabora Robert Podolnjak u četvrtak odbio prihvatiti kandidaturu, Josip Leko prekinuo je sjednicu Sabora. Podolnjak je kandidaturu odbio nakon što ga u njoj nisu podržali zastupnici HDZ-a.

Predsjednik Hrvatske demokratske stranke Tomislav Karamarko negirao je kako je HDZ kriv za nekonstituiranje osmog saziva Hrvatskog sabora. “Gospodin je odbio kandidaturu. S druge strane, što se nas tiče, kao pobjedničke stranke na ovim izborima, relativne, želimo da se najprije stvori saborska većina. Tada će sve biti lakše”, rekao je Karamarko za kamere HRT-a.

Dodao je kako nastavljaju pregovore s Mostom. “Pregovaramo o paketu, odnosno i o predsjedniku Sabora, Vlade i svim ostalim relevantnim mjestima. To ne znači da neko od tih mjesta ne mogu dobiti ljudi iz Mosta. Osobno mi je žao što je gospodin Podolnjak danas izložen ovakvoj situaciji jer se radi o jednom stručnjaku i vrijednom čovjeku”, kazao je Karamarko.

Čelnik Mosta Božo Petrov rekao je kako ne želi suditi o tome što će se dogoditi nakon današnje sjednice Sabora koja je prekinuta. “Sve do zadnjeg trenutka ne možete znati kako će glasovati saborski zastupnici. Nadali smo se da će se postići konsenzus”, dodao je Petrov.

“Rekli smo i pokazali da možemo biti onakvi kakvi smo bili dosad, dosljedni bez obzira što se nudilo. Bili smo izrazito korektni”, istaknuo je Petrov dodajući kako se nada da će se na kraju postići konsenzus s obzirom da se pregovori nastavljaju. Demantirao je i kako želi nove izbore. “Most ne priželjkuje nove izbore. Mi danas stojimo mnogo bolje što se tiče anketa agencija za istraživanje nego što je bilo za vrijeme izbora”, rekao je Petrov nakon prekinute sjednice Sabora.

Josip Leko istaknuo je kako neće sazivati novu sjednicu sve dok nema argumente za spješan završetak konstituiranja. “Da li će proces konstituiranja trajati duže, to je sada manje važno, ali sačuvati vrijednosti demokracije je vrlo bitno. Nema nikakvog straha za građane jer će se sve odvijati po poznatom scenariju”, poručio je dosadašnji predsjednik Sabora.

Savjetnik predsjednice Vladimir Šeks vjeruje kako će pritisak javnosti biti tako snažan da će utjecati na sve aktere. “Tako bi moglo vrlo brzo doći do svijesti i pameti glavnih igrača da se konstituira Sabor”, kazao je Šeks. “Ako se u razumnom roku, a vrijeme će pokazati koji je to razumni rok, ne konstituira Hrvatski sabor i ne počne funkcionirati zakonodavna vlast, tada predsjednica Republike može iskoristiti svoju ustavnu ovlast i razriješiti taj “gordijski čvor””, dodaje.

Komentiraj