FaH

NEUSPJELI VOJNI UDAR: Turska poslala SAD-u dokumente za izručenje Gulena

Tursko ministarstvo pravosuđa poslalo je Sjedinjenim Državama dokumente za izručenje muslimanskog klerika Fethullaha Gulena kojeg Ankara okrivljuje za neuspjeli pokušaj vojnog udara, izjavio je u utorak premijer Binali Yildirim.

Članovima svoje stranke u parlamentu Yildirim nije kazao radi li se o službenom zahtjevu za izručenje Gulena, koji živi u dobrovoljnom egzilu u Pannsylvaniji od kraja devedesetih.

Klerik koji živi u SAD-u i čije sljedbenike Turska optužuje za propali puč, rekao je u nedjelju kako će poštovati eventualnu presudu o izručenju, ali je ustvrdio da je udar inscenirao predsjednik Tayyip Erdogan.

“Nisam stvarno zabrinut zbog zahtjeva za izručenjem”, rekao je Gulen novinarima.

Američki državni tajnik John Kerry je ocijenio da turski režim treba predati dokaze, a ne navode protiv Gulena koji je odbacio bilo kakvu upletenost.

Glasnogovornik State Departmenta Mark Toner izjavio je da SAD nije proveo nikakvu istragu o tome je li Gulen imao bilo kakvu ulogu u neuspjelom puču i da, koliko američke vlasti znaju, mirno živi u Pannsylvaniji.

Šef turske vlade u utorak je također rekao da će Turska poštovati pravnu državu i vladavinu zakona te da je neće motivirati želja za osvetom u progonima osumnjičenih za sudjelovanje u neuspjelom vojnom udaru.

Turske vlasti dosad su privele više od 7500 osumnjičenih koje povezuju s neuspjelim pokušajem vojnog udara izvedenog 15. srpnja u kojemu je ubijeno 230 ljudi.

“Nitko ne bi smio biti osvetnički nastrojen. Takvo nešto u potpunosti je neprihvatljivo u jednoj pravnoj državi”, rekao je Yildirim. “Danas moramo biti ujedinjeni”, kazao je nakon sastanka s čelnikom glavne oporbene stranke.

Istaknuo je da će vlada u srijedu donijeti značajne odluke čiji je cilj izvući zemlju iz “izvanrednih okolnosti” te da zemlja mora biti na oprezu i nastojati izbjeći zamku u kojoj bi neki ljudi mogli pokušati iskoristiti trenutačno stanje u zemlji.

Yildirim je kazao i da će vlada raditi na tome da “zajamči stopostotnu sigurnost” u zemlji u kojoj živi gotovo 80 milijuna stanovnika, no nije objavio pojedinosti.

Izjave šefa turske vlade uslijedile su nakon što su mediji objavili fotografije i snimke na kojima protivnici puča žestoko tuku vojnike koji su se predali.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak je izjavio da će razmisliti o ponovnom uvođenju smrtne kazne ukoliko to odobri turski parlament, a među turskim političarima ima i pristaše. Čelnik oporbene turske stranke Nacionalističkog pokreta (MHP) Devlet Bahceli izjavio je da će poduprijeti vladu ukoliko donese odluku o uvođenju smrtne kazne.

Komentiraj