FaH

NEUSPJEH VLADE Lalovac: ‘Situacija nije normalna, investitori su rekli kako ova zemlja nema Vladu’

SDP-ov saborski zastupnik i bivši ministar financija, Boris Lalovac, održao je u sjedištu stranke na Iblerovom trgu konferenciju za novinare na temu neuspjeha Vlade u plasmanu državnih obveznica.

‘Ova situacija nije slučajna i nije normalna kao što je to ministar financija jučer prezentirao. Jučer je pokazan vrlo veliki neuspjeh i vrlo sam zabrinut kao građanin i bivši ministar. Ne može se brzo vratiti povjerenje investitora jer su jučer oni rekli da ova zemlja nema Vladu, rekao je Lalovac na konferenciji za novinare, prenosi HRT.

‘Sve makroekonomke brojke pokazuju da se Hrvatska jučer trebala zadužiti, po mojoj procjeni, 2,5% do 3%. Inestitori su rekli da će pričekati do kraja lipnja. Što ćemo im onda reći? Evo vidite kako trud ministarstva financija preko noći može pasti u vodu zbog političke nestabilnosti’ kazao je Lalovac te nastavio – ‘Ako se ovakva situacija nastavi u rujnu, listopadu i studenom nastat će problemi u javnim financijama. To nije samo problem javnih financija već i mnogo čega drugog – kako će se krenuti u privatizaciju i ostalo.

Jasna poruka investitora je sredite se, dovedite se u red ili idite na nove izbore. To je vrlo, vrlo loša poruka. Kolegi Mariću nije lako i osobno mu dajem podršku.’ dodao je.

Naveo je, kako piše HRT, da ne zna kako će se ovo odraziti na kamatne stope za kredite građanima. ‘Na vrijeme trebamo reći da treba brzo donijeti odluke i da investitori traže vrlo stabilnu vladu, stabilnu većinu za provođenje reformi, odnosno preko 85% ruku u Saboru. Ova razina politikanstva će vrlo teško vratiti povjerenje’, ustvrdio je Lalovac.

Podsjetimo, Zdravko Marić, ministar financija, jučer je izjavio kako je izdanje euroobveznica odgođeno zbog procjene da bi se za njega mogli postići bolji uvjeti te poručio da je sve pod apsolutnom kontrolom. Kazao je kako odgoda ne ugrožava niti mijenja nešto u proračunskom procesu i izvršenju proračuna za ovu godinu.

Komentiraj