Fah

NEUSPJELI ŠTRAJK: Sindikat učitelja zatražio ostavku predsjednice Sanje Šprem

Član Skupštine Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) Frano Cebalo uputio je u srijedu u ime Povjereništva SHU-a Dubrovačko-neretvanske županije otvoreno pismo predsjednici sindikata Sanji Šprem u kojem traži njezinu neopozivu ostavku.

Cebalo u pismu optužuje Šprem za samovolju i zadovoljavanje vlastitih materijalnih interesa, kršenje Statuta i ostalih pravnih akata SHU-a, kao i Zakona o radu, te izbjegavanje odgovornosti za neuspjeli štrajk prosvjetara u rujnu prošle godine.
Također tvrdi da je na protustatutarno sazvanoj sjednici Skupštine SHU-a, održanoj 12. i 13. prosinca u Crikvenici, protuzakonito zabranila prisustvovanje članovima Velikog vijeća, predstavnicima županija, koristeći pritom usluge zaštitara kako bi se obračunala sa svima u sindikatu koji joj smetaju.
Zbog toga je Povjereništvo Dubrovačko-neretvanske županije odbilo priznati protustatutarne izmjene Statuta SHU-a, u čemu su ga podržala Povjereništva Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, kaže se u pismu.
Cebalo iznosi niz optužbi na račun Šprem, od toga da je katastrofalno organizirani štrajk prosvjetara jedino ona proglasila uspjehom, dok su svi ostali sindikalni čelnici javno preuzeli odgovornost za neuspjeh, do neuspjeha “referenduma o referendumu”, o čemu nije javno samokritički prozborila niti slova.
Kaže kako protiv Šprem postoje brojna rješenja Inspekcije rada, koja je protiv nje pokrenula i kaznene prijave pred nadležnim tijelima, o čemu postoji pisana dokumentacija.
Kada je Vlada zaposlenim u osnovnim i srednjim školama ukinula dodatak na plaće od 3, 5, 7 i 9 posto, Šprem je sebi i onima kojima se okružila povećala plaću protivno postojećim pravilnicima u Sindikatu, pa čak i Pravilniku o radu i plaćama zaposlenika u SHU-u, tvrdi Cebalo.
Nadalje podsjeća da Šprem nikada nije odgovorila kako je utrošeno oko 130.000 kuna koje je Povjereništvo Dubrovačko-neretvanske županije uplatilo na račun Povjereništva Splitsko-dalmatinske županije od 2005. do 2015. (oko 15.000 kuna godišnje).
Predsjednica SHU-a Sanja Šprem nije bila dostupna za komentar o optužbama iz otvorenog pisma.

Komentiraj