Netflixova hit serija “The Queen’s Gambit” trebala je biti film u režiji Heatha Ledgera

Trenutno najgledanija serija na streaming platformi Netflix je „The Queen’s Gambit“, priča o tinejdžerki koja je postala šahovski genij. Serija je nastala prema knjizi Waltera Tevisa iz 1983. godine čija je prava na ekranizaciju još 1992. godine otkupio škotski pisac Allan Shiach. Shiach je namjeravao snimiti igrani film prema knjizi, a 2008. godine u intevjuu za britanski list Independent rekao je kako je taj film, neposredno prije svoje smrti, trebao režirati glumac Heath Ledger.

„Svi znaju da je Heath Ledger bio ovisnik o tabletama  a ta ovisnost je započela još u mladim danima“, izjavio je tada Shiach ističući da ga je upravo to povezalo s likom Beth Harmon, šahovskom genijalkom sa sličnom ovisnošću. „Filmski svijet izgubio je velikog talenta. Mislim da bi bio fenomenalan redatelj“.

Nakon što je Shiach napisao scenarij za film „The Queen’s Gambit“, u kandidaturi za redatelja bili su, pored Ledgera, Michael Apted i Bernardo Bertolucci. „Od njih trojice želio sam raditi s Ledgerom. Bio je jako strastven oko toga i odmah me privukao. Puno smo razgovarali o ovom projektu preko telefona te se dogovorili da se nađemo i  i sve dogovorimo krajem 2007. godine“, objasnio je tada Shiach koji je smatrao da će s Ledgerom film dobiti na komercijalnom značenju. Što se tiče glavne uloge, Ledger ju je namjeravao dodjeliti glumici Ellen Page.

Njih dvojica tri su mjeseca intenzivno radili na scenariju, mijenjali ga i nadopunjavali, a Shiach je često boravio kod Ledgera u New Yorku. Konačno su došli do verzije scenarija koja se trebala poslati Ellen Page, a Shiach kaže kako je Ledger već imao i ideje o tome kome će dodjeliti sporedne uloge. Plan je bio da se film počne snimati krajem 2008. godine. Nažalost, Ledger je preminuo 28. siječnja 2008. godine.

Godinama kasnije, scenarist Scott Frank, poznat kao autor scenarija za filmove „Daleko od očiju“ i „Specijalni izvještaj“, oživio je i proširio adaptaciju knjige te je tako nastala hit serija „The Queen’s Gambit“.

Komentiraj