Netflix se povlači iz Turske zbog pritisaka Erdoganove vlade oko homoseksualizma?

Streaming servis Netflix potvrdio je da je otkazao snimanje turske serije „If Only“ nakon što su lokalne turske vlasti tražile da Netflix iz scenarija izbaci lik homoseksualca. S obzirom da su turske vlasti odbile dati dopuštenje za snimanje serije sve dok se scenartij ne promijeni, odnosno cenzurira, Netflix je odlučio otkazati snimanje serije. Inače, Netflix je u ožujku objavio snimanje ove serije s osam epizoda u kojoj bi glavnu ulogu imala turska glumica Özge Özpirincci.

Ovo je prvi slučaj u kojem su turske vlasti poželjele cenzurirati Netflixovu seriju zbog homoseksualizma.  Predstavnik Netflixa rekao je kako se na njihovoj turskoj platformi prikazuju serije „Orange Is the New Black „ i „Hollywood“ sa LGBT sadržajem. Sličan problem za Netflix  pojavio se nedavno prilikom snimanja turske serije „Love 101“ koja je također sadržavala lik homoseksualca. Tada je tursko televizijsko vijeće zahtjevalo da se taj lik izbaci iz scenarija, što se i dogodilo, ali je Netflix to demantirao, tvrdeći da nikada u scenariju nije bilo lika homoseksualca.

Ipak, ovo nije prvi slučaj da su turske vlasti cenzurirale Netflix, dogodilo se to u slučaju jedne epizode serije „Jedini preživjeli“ (Designated Survivor) koja se u Turskoj prikazuje na platformi Netflix. Vlada u Ankari tada je tvrdila kako serija krši njihov zakon jer se u jednoj epizodi pojavljuje fiktivan lik turskog vođe, kojeg glumi Troy Caylak, a koji je prikazan kao negativac. Troy Caylak je inače Turčin rođen u Americi. Nakon zahtjeva turske vlade, ta je epizoda, a radilo se o sedmoj epizodi druge sezone, izbačena iz ponude Netflixa u Turskoj.

U službenoj izjavi Netflix je objavio kako će i dalje snimati serije u Turskoj podsjećajući kako u ovom trenutku u toj zemlji snimaju nekoliko serija dok ih je još toliko u planu. Ta je izjava reakcija na špekulacije na društvenim mrežama kako će se zbog ovih pritisaka Netflix povući iz Turske.

Komentiraj