Netflix potpisao ugovor sa Spielbergom, protivnikom streaming platformi

Netflix je potpisao još jedan ugovor kojim jednog od najznačajnijih filmskih redatelja vezuje za ovu streaming platformu. Radi se o Stevenu Spielbergu i njegovoj kompaniji Amblin koja će, kako je objavljeno u ponedjeljak, snimati nekoliko dugometražnih filmova godišnje za Netflix. Do ovog partnerstva došlo je nakon što je Ted Sarandos, jedan od dva čelna čovjeka Netflixa, dugo vremena nastojao privoljeti Spielberga na ovaj potez. Konačno je u tome i uspio, s time da u taj dogovor ne spada novi film Stevena Spielberga „West Side Story“ koji u prosincu kreće u kina a snimljen je za kompaniju 20th Century Fox

„U kompaniji Amblin priče će uvijek biti u središtu onog što radimo i od trenutka kada smo Ted i ja počeli razgovarati o partnerstvu bilo je jasno da imamo nevjerojatnu priliku da zajedno ispričamo nove priče i pronađemo publiku na novi način“, izjavio je Spielberg u službenom priopćenju.

Kompanija Amblin poznata je po tome što nije producirala samo filmove koje je režirao Spielberg već i one izvan tog kruga kao što su „1917“ i „Zelena knjiga: Vodič za život“. Amblin i Netflix već su i prije surađivali na nekim tv serijama te na filmu Aarona Sorkina „The Trial of the Chicago 7”. Amblin od prije surađuje i s kompanijom Universal, ugovor je produžen u prosincu, a ti filmovi će biti prikazivani u kinima. U ovom trenutku nejasno je koji filmovi će se snimati za Netflix a koji za Universal.

Primjerice, Spielberg priprema polu-autobiografsku dramu koju će snimati ovog ljeta a u kojoj glume Paul Dano i Michelle Williams. Pretpostavlja se da će tu dramu distribuirati kompanija Universal. No, što će biti s drugim filmovima kao što je komedija „Easter Sunday“ koja se upravio snima te horor „The Last Voyage of the Demeter“ koji će se ovog ljeta snimati u Europi? Jednako tako, završena su snimanja filmova „The Good House“, komedije sa Kevinom Klineom i Sigourney Weaver, te „Distant“,  znanstveno-fantastični film u kojem glume Anthony Ramos i Naomi Scott.

Zanimljivo, do sada se smatralo kako je Spielberg protivnik streaming platformi te je smatrao da se sve što nastaje u produkciji streaming platformi te se tamo i prikazuje treba natjecati za televizijsku nagradu Emmy a ne za filmsku nagradu Oscar. Izjavio je to prije dvije godine kada je rekao „Čvrsto vjerujem kako kina trebaju vječno postojati“. Sada kaže kako nije bitno govorimo li o velikom platnu ili televiziji jer „najbitnije su izvrsne priče kojima svatko treba imati pristup“. On je svojedobno napisao za New York Times kako želi da kina prežive te da kino iskustvo i dalje ostane relevantni dio kulture. Podsjetimo, u Americi Netflix neke od svojih najvažnijih filmova ponekad prvo prikazuje u kinu tjedan ili više dana a tek nakon toga ih počinje prikazivati na streaming platformi.

Komentiraj