Netflix postao prva streaming platforma s više od 200 milijuna pretplatnika

Tijekom posljednjeg kvartala protekle godine streaming platforma Netflix dobila je još 8,5 milijuna pretplatnika čime je ukupan broj pretplatnika prešao 200 milijuna. Kompanija je u godišnjem izvješću u utorak objavila kako joj godišnja zarada za 2020. godinu iznosi 6,65 milijardi dolara što je nešto više od onog što je Wall Street predviđao.

Magazin Variety nedavno je objavio kako je Netflix protekle godine dobio 36,6 milijuna novih pretplatnika čime je 2020. postala najuspješnija godina u njihovom poslovanju. Zanimljivo, čak 83 posto novih pretplatnika iz 2020. godine dolazi izvan SAD-a. Smatraju da su tome pridonjeli filmovi i serije izvan engleskog govornog područja pa su tako istaknuli seriju „Barbarians”, povjesnu akciju iz Njemačke za koju kažu da ju je vidjelo 37 milijuna pretplatnika diljem svijeta tijekom prva četiri tjedna prikazivanja. „Sweet Home​” je korejski horor show koji je gledalo 25 milijuna pretplatnika dok je japansku triler seriju  „Alice in Borderland”, inače adaptaciju istoimenog  manga stripa, vidjelo 18 milijuna pretplatnika.

Što se tiče najgledanijih serija na engleskom jeziku u protekloj godini, Netflix je istaknuo četvrtu sezonu serije „Kruna“ ali nisu objavili kolika je bila njezina gledanost.  Osim toga, istaknuli su serije  “The Queen’s Gambit”, koju je vidjelo 62 milijuna pretplatnika tijekom prvih četiri tjedna prikazivanje, i „Bridgerton“.

Ujedno, Netflix je poručio kako su se njihovi filmovi i serije nastavili snimati u većini svjetskih zemalja nakon zastoja zbog pandemije koronavirusa. U tom smislu ističu kako se oko 500 naslova trenutno nalazi ili u postprodukciji ili je već spremno za prikazivanje. U svom izvješću Netflix nije naveo koja je situacija s drugom sezonom serije „The Witcher” te hit serijama „Stranger Things” i „Ozark”.

Nakon objave ovih podataka, vrijednost dionica Netflixa porasla je za 12,2 posto.

Komentiraj