EPA/SHAWN THEW

Netanyahu u Berlinu, glavna tema Iran

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu dolazi u ponedjeljak u službeni posjet Njemačkoj, a glavna tema razgovora trebala bi biti budućnost nuklearnog sporazuma s Iranom, dok istodobno vodeći njemački političari od njemačke kancelarke Angele Merkel traže da ne popušta kad je u pitanju politika prema Iranu.

„Kontrole naoružanja kao ključni dio sporazuma s Iranom su vrlo važan aspekt i mi ih moramo zadržati u svakom slučaju“, rekao je predsjednik njemačko-izraelske parlamentarne grupe u Bundestagu Alexander Graf Lambsdrof (Liberalno-demokratska stranka FDP) u razgovoru za javni servis Deutschlandfunk u ponedjeljak.

On je istaknuo kako njemačko-izraelsko prijateljstvo nema alternative ali da Berlin mora zastupati i neka stajališta koja možda nisu sukladna s izraelskima.

„Tako prisni odnos kao što je njemačko-izraelski je u stanju izdržati i neke razlike u mišljenju“, rekao je Lambsdorf.

Netanyahu u ponedjeljak dolazi u Berlin kao prvu postaju obilaska europskih metropola u kojima će se, kako je najavio pred izraelskim parlamentom, založiti za ukidanje nuklearnog sporazuma s Iranom te za oštriji odnos prema Teheranu, posebice u svjetlu iranske uloge u sukobima na Bliskom istoku i osobito u Siriji.

Njemačka vlada, zajedno s europskim partnerima, podržava zadržavanje na snazi nuklearnog sporazuma s Iranom nakon što je američki predsjednik Donald Trump najavio izlazak SAD-a iz ovog sporazuma.

Njemačka vlada je nedavno kritizirala i „nesrazmjernu upotrebu  sile“ izraelskih snaga u sukobima s palestinskim prosvjednicima na Pojasu Gaze tijekom kojih je posljednjih tjedana, prema nekim izvorima, poginulo preko 100 Palestinaca, što bi također trebala biti tema današnjih razgovora s kancelarkom Angelom Merkel.

Posjet Benjamina Netanyahua u ponedjeljak poslijepodne prate neuobičajeno oštre sigurnosne mjere. Tijekom boravka izraelskog premijera u njemačkoj metropoli zračni prostor je zatvoren za sve letove osim linijskih, a dobar dio središta grada bit će zatvoren za promet.

Također će za promet biti zatvorena i rijeka Spree, koje protječe neposredno uz ured njemačke kancelarke i koja je zbog svojih tura obilaska brodovima omiljena kod turista.

Komentiraj