Netanyahu se nada da će s Trumpom savez sa SAD-om biti “čvršći nego ikad”

EPA/RONEN ZVULUN

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je izjavio u petak da očekuje da će s inauguracijom predsjednika Donalda Trumpa savez sa Sjedinjenim Državama biti “čvršći nego ikad”.

“Čestitam prijatelju, predsjedniče Trump. Veselim se što ćemo tijesno surađivati s vama kako bi savez Izraela i SAD-a bio čvršći nego ikad”, poručio je premijer na Twitteru uoči polaganja prisege novog američkog predsjednika u Washingtonu.

Kako piše izraelski dnevnik Haaretz, izraelske sigurnosne snage su upoznale Benjamina Netanyahua s nizom scenarija o palestinskom nasilju koje bi moglo izbiti ako novi američki predsjednik odluči preseliti američko veleposlanstvo iz Tel Aviva u Jeruzalem, kao što je najavio u predizbornoj kampanji.

Ako prizna Jeruzalem kao prijestolnicu Izraela, Trump će prekinuti s dosadašnjom politikom SAD-a i velike većine međunarodne zajednice, po kojoj se status tog grada treba riješiti pregovorima.

Izrael smatra Jeruzalem svojom nedjeljivom prijestolnicom, pa i istočni Jeruzalem, u kojemu su Palestinci većina, koji Izrael okupira od 1967. i koji je nakon toga anektirao. Palestinci žele da istočni Jeruzalem bude prijestolnica države kojoj teže.

Komentiraj