Netanyahu prvi put razgovarao s Bidenom od njegova dolaska u Bijelu kuću

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u srijedu je prvi put razgovarao s američkim predsjednikom Joeom Bidenom od njegova dolaska u Bijelu kuću prošlog mjeseca, priopćio je njegov ured u Jeruzalemu.

“Razgovor je bio srdačan, prijateljski i trajao je oko sat vremena”, objavio je Netanyahu na Twitteru, dodajući da su razgovarali o bliskoistočnim mirovnim “ugovorima”, “iranskoj prijetnji” i u upravljanju pandemijom covida-19.

Sjedinjene Države su najveći saveznik židovske države. Benjamin Netanyahu je prethodnika Joea Bidena u Bijeloj kući, Donalda Trumpa nazvao “najboljim prijateljem” na čelu najveće svjetske sile kojeg je Izrael dosad imao.

No gotovo mjesec dana od dolaska u Bijelu kuću 20. siječnja, Joe Biden još nije razgovarao s Netanyahuom, što je potaknulo polemiku u izraelskim glasilima u času kada se nova američka administracija uhodava.

Nikki Haley, bivša veleposlanica u UN-u za mandata Donalda Trumpa, optužila je Bidenovu vladu da “svisoka gleda” na “prijatelje kao što je Izrael”.

Odgovarajući na pitanje o razlozima zbog kojih ga Biden još nije nazvao, gotovo mjesec dana od preuzimanja dužnosti, Jen Psaki, glasnogovornica Bijele kuće, rekla je ovog tjedna da će se to dogoditi “uskoro”.

“Njegov prvi poziv nekom čelniku u regiji bit će s premijerom Netanyahuom”, istaknula je.

Komentiraj