Netanyahu počeo “nemoguću misiju” formiranja vlade

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu počinje u četvrtak “nemoguću misiju” formiranja koalicijske vlade kako bi zemlju izvukao iz političke krize nakon izbora na kojima su najviše glasova osvojila dva gotovo nepomirljiva bloka.

Netanyahuu je predsjednik Reuven Rivlin u srijedu navečer dao mandat za formiranje vlade nakon parlamentarnih izbora, drugih u pet mjeseci, na kojima nije uspio ostvariti veću prednost pred suparnikom Bennyjem Gantzom.

Gledajući općenito Benjamin “Bibi” Netanyahu je pobijedio. No gledajući pomnije najdugovječnijeg premijera u novijoj izraelskoj povijesti zapala je teška zadaća da pomakne tektonske ploče izraelske politike.

Po konačnim rezultatima izbora održanih 17. rujna, njegov Likud je osvojio 32 od 120 mjesta u Knessetu i ukupno 55 zajedno s partnerima na desnici i s ultraortodoksnim strankama.

Bivši vojni zapovjednik Gantz i njegova stranka centra Plavo-bijelo osvojili su 33 mjesta, odnosno 54 zajedno s partnerima na ljevici i s arapskim strankama.

“Nesvrstana” laička stranka Israel Beitenou Avigdora Liebermana, politička protivnica arapskih i ortodoksnih židovskih stranaka, ima osam mjesta koji bi mogli donijeti prevagu.

Benjamin Netanyahu sada ima 28 dana da za svoj tabor pridobije još šest zastupnika. Za to ima dvije mogućnosti: dogovoriti se s Bennyjem Gantzom ili privući neku manju stranku.

Netanyahu koji je bez prekida na vlasti zadnjih deset godina, pružio je ruku Bennyju Gantzu kako bi “zajedno” formirali “vladu nacionalnog jedinstva” po načelu “pariteta”.

No potonji je glatko odbio “pruženu ruku” istaknuvši da njegova stranka neće sudjelovati u vladi koje čelniku nad glavom visi “teška optužnica”, što je jasna poruka Netanyahuu kojega se sumnjiči za “korupciju”, “prijevaru” i “zloporabu povjerenja” u trima predmetima.

Ako se njegova zadaća završi neuspjehom, Netanyahu mora predsjedniku vratiti mandat za sastavljanje vlade. Predsjednik Rivlin tada može zatražiti od Gantza da okuša sreću i sastavi većinu od 61 zastupnika.

“Trenutačno mi se najizgledniji čine treći izbori”, rekao je u četvrtak Netanyahuov suradnik Yariv Levin.

Komentiraj