Netanyahu otkazao posjet Austriji usred krize vlade

epa

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu otkazao je posjet Austriji najavljen za idući tjedan, rekao je u četvrtak glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova, u trenutku kada se nazire mogućnost prijevremenih izbora u Izraelu.

Netanyahu je na poziv austrijskog kancelara Sebastiana Kurza trebao sudjelovati na konferenciji “protiv antisemitizma i anticionizma u Europi” koja se 20. i 21. studenog održava u Beču, dodao je za AFP glasnogovornik koji nije otkrio službeni razlog otkazivanja posjeta.

Netanyahu mora rješavati krizu u vladi i ovih dana odlučiti hoće li raspisati prijevremene izbore nakon ostavke ministra obrane Avigdora Liebermana. Potonji je osudio primirje u Gazi koje je Izrael zahvaljujući egipatskom posredovanju zaključio s islamističkim pokretom Hamasom i s njegovim saveznicima u palestinskoj enklavi.

Izlaskom Liebermanove malene stranke Israel Beiteinou iz koalicijske vlade Netanyahu ima većinu u parlamentu od samo jednog glasa u parlamentu Knesetu sa 120 mjesta.

Tako se čini da sudbina vlade koju smatraju najdesnijom u povijesti Izraela, uvelike ovisi o odluci Netanyahua hoće li prihvatiti zahtjev jednog od svojih najvećih suparnika, dodjeljujući resor obrane svom ministru prosvjete Naftaliju Bennettu, čelniku Židovskog ognjišta, vjerske nacionalističke stranke.

Izostanak potpore Židovskog ognjišta prisilio bi Netanyahua da raspusti vladu i raspiše prijevremene izbore za 90 dana.

Komentiraj