EPA/GALI TIBBON

NETANYAHU O PRODAJI AVIONA “Postoje pregovori među zemljama. Radimo na tome”

Izraelski premijer Benjamin Neetanyahu u ponedjeljak je komentirao prodaju izraelskih aviona F-16 Barak Hrvatskoj.

Netanyahu je rekao kako je prerano još išta reći. “Postoje pregovori među zemljama. Osobno sam u to uključen. Prerano je dati nekakvo priopćenje. Radimo na tome”, rekao je Netanyahu, kako prenosi izraelski novinar Barak Ravid.

Podsjetimo, Hrvatska je od Izraela odlučila kupiti borbene avione, ali Izraelcima treba dozvola SAD-a jer je riječ o avionima američke proizvodnje. Izraelci su na avionima, proizvedenim još u osamdesetima, radili preinake i pitanje je hoće li SAD dopustiti ovakvu prodaju. Oni, naime, kod prodaje traže da se avioni vrate u prvotno stanje. Hrvatska, pak, želi te avione zajedno s izraelskim preinakama.

Ministar obrane Damir Krstičević prošlog je tjedna kazao kako će Hrvatska čekati ‘koliko god treba’ da se njeni saveznici i prijatelji SAD i Izrael dogovore.

“Vi znate da je bio natječaj. Kod nas je sveto pismo da Hrvatska dobije onaj avion koji je tražila. Opet kažem, struka je definirala kakav nam avion treba da bi Hrvatska mogla osigurati mir i sigurnost, a država Izrael dala je ponudu”, rekao je Krastičević.

Komentiraj