EPA/GALI TIBBON

NETANYAHU ‘Nijedna vlada nije učinila toliko na kolonizaciji kao ova’

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u četvrtak da nijedna vlada u zemlji nije učinila toliko na izgradnji židovskih naselja kao njegova, u prigodi polaganja temeljnog kamena za novu četvrt u koloniji na okupiranoj Zapadnoj obali.

“Nijedna vlada nije učinila toliko na kolonizaciji kao ova kojoj sam na čelu”, pohvalio se Netanyahu na svečanosti u Beitar Illitu, židovskom naselju južno od Jeruzalema u kojemu su nastanjeni ultraortodoksni židovi. Beitar Illit je s 50.000 stanovnika najveće židovsko naselje na Zapadnoj obali.

Nastavak gradnje židovskih naselja za civile na Zapadnoj obali i u okupiranom i anketiranom istočnom Jeruzalemu nezakonit je po međunarodnom pravu. Palestinci i velik dio međunarodne zajednice smatra ga velikom zaprekom miru.

Nakon dolaska Donalda Trumpa na dužnost američkog predsjednika, pristaše širenja židovskih naselja vidjeli su priliku za ubrzanje ritma gradnje. Za razliku od Obamine administracije, koja je bila veoma kritična prema kolonizaciji, Trumpova uglavnom šuti o toj temi.

Nova četvrt za koju je Netanyahu položio temeljni kamen imat će više od 1000 stambenih jedinica.

Po pisanju izraelskog dnevnika Jerusalem Posta, ovo je prvi put da Netanyahu nakon povratka na vlast 2009. sudjeluje u svečanosti proširenja nekog židovskog naselja.

Komentiraj