Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u srijedu kritizirao “pristran” govor protiv Izraela američkog državnog tajnika Johna Kerryja, optuživši ga ja je opsjednut pitanjem izraelskih naselja.

“Kao i rezolucija Vijeća sigurnosti koju je državni tajnik istaknuo u UN-u, njegov govor je bio uperen protiv Izraela”, izjavio je Netanyahu, prema priopćenju njegovog ureda.

“Tijekom jednog sata on je opsesivno govorio o naseljima i samo je spomenuo korijen sukoba, to jest palestinsko protivljenje židovskoj državi, bez obzira u kojim granicama”, dodao je premijer.

John Kerry se u srijedu ponovo zalagao za rješenje na temelju dviju država, izraelskoj i palestinskoj kao jedinom mogućem putu prema miru između dva naroda.

On je ocijenio da je to rješenje u velikoj opasnosti, zbog politike naseljavanja koju vodi vlada Benjamina Netanyahua na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu, dva palestinska teritorija koje Izrael okupira od 1967. Međunarodna zajednica tu okupaciju smatra nelegalnom.

Odnosi između Izraela i SAD-a su na najnižoj razini, jer SAD u petak nisu uložile veto na rezoluciju kojom Vijeće sigurnosti osuđuje izraelsko naseljavanje.

Ta naselja na okupiranim teritorijima su glavna prepreka za mirovno rješenje jer zadiru u teritorij buduće palestinske države.

U priopćenju izraelske NGO Mir sada, koja se protivi naseljavanju, poziva se Benjamina Netanyahua da usvoji parametre prijedloga koje je iznio John Kerry.

“Netanyahu mora danas usvojiti parametre koje je predstavio Kerry umjesto da radi ustupke najekstremnijim snagama svoje koalicije i mora zalediti širenje naselja, poništiti zakon kojim se legaliziraju izgrađena naselja na privatnim palestinskim zemljištima”, naglašava NGO Mir sada.

Ta NGO je aludirala na nacrt zakona kojim bi se legaliziralo 4000 stanova u izraelskim naseljima izgrađenim na Zapadnoj obali na privatnim palestinskim zemljištima.

Komentiraj