EPA/SEBASTIAN SCHEINER

Netanyahu kaže da će okupirani Golan zauvijek ostati izraelski

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je izjavio u nedjelju da će pripojeni dio sirijske visoravni Golan “ostati zauvijek u izraelskim rukama”.

On je govorio na početku tjednog sastanka ministara, prvi puta organiziranom na Golanu nakon što ga je 1967. osvojio Izrael. Te izjave stižu dok se u Ženevi vode pregovori o budućnosti Sirije.

“Vrijeme je da međunarodna zajednica prizna stanje, vrijeme je da nakon 50 godina konačno prizna da će Golan zauvijek ostati pod izraelskim suverenitetom”, dodao je premijer čije je izjave prenio državni radio. “Bez obzira što se zbiva s druge strane (u Siriji), granica se neće pomaknuti”, zaključio je.

U srijedu su u Ženevi nastavljeni mirovni pregovori o Siriji pod okriljem UN-a kako bi se okončao sukob u kojem je već poginulo više od 270.000 ljudi, a više milijuna Sirijaca otjerano je u izbjeglištvo. Mediji drže da Netanyahu strahuje da bi Izrael bio izložen pritisku na eventualno povlačenje s Golana u slučaju  postizanja dogovora o budućnosti Sirije, a međunarodna zajednica nije nikada priznala izraelsko pripojenje 1981. jednog dijela te sirijske regije.

“Nećemo se protiviti sporazumu o Siriji pod uvjetom da ne bude na štetu Izraela i da snage Irana, libanonskog Hezbollaha i Islamske države budu izbačene iz Sirije”,  naglasio je izraelski čelnik.

Državni radio precizira da je Netanyahu izrekao tu poruku o Golanu tijekom nedavnog razgovora s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem i namjerava ju ponoviti u četvrtak tijekom susreta u Moskvi s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Izrael je pripojio dio visoravni Golan 1981. nakon što ga je zauzeo tijekom rata u lipnju 1967. Izrael i Sirija su i dalje službeno u ratu.

Crta prekida vatre na Golanu se smatra relativno mirnom, ali stanje se pogoršalo početkom građanskog rata 2011. u Siriji.

Od tada projektili redovno padaju na izraelski dio Golana gdje živi više od 20.000 izraelskih doseljenika, uz 20.000 Druza, muslimanske manjine.

Komentiraj