Netanyahu i Gantz vode mrtvu utrku

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, na vlasti puno desetljeće i njegov protivnik Benny Gantz,  vodili su u utorak navečer mrtvu utrku nakon prijevremenih parlamentarnih izbora, pokazali su rezultati izlaznih anketa.

Netanyahu (69), predvidio je ujutro da će ti izbori biti jako tijesni što potvrđuju izlazne ankete koje su proveli veliki izraelski mediji.

Njegova stranka Likud trebala bi dobiti između 31 i 33 mjesta od ukupno 120 u Knessetu, izraelskom parlamentu, a centristički savez Plavih i bijelih protivnika Bennyja Gantza između 32 i 34 mjesta.

Uz rezultate ovih dvije stranaka odlučjujući će biti rezultati njihovih potencijalnih saveznika jer nije bitno tko će od njih dvojice dobiti više mandata, nego tko će biti kadar uz te saveze ostvariti 61 mandat u parlamentu.

Prema izlaznim anketama izgleda da nijedan blok nije kadar ostvariti taj broj i dakle formirati vladu nakon drugih izbora u pet mjeseci.

Uz tradicionalne saveznike, Likud bi mogao dobiti između 54 i 57 mandata, a Plavo bijeli između 54 i 58.

Arapske stranke, koje bi trebale osvojiti između 11 i 13 mjesta u parlamentu, mogle bi odigrati ključnu ulogu pružanjem podrške jednom ili drugom kandidatu kako bi zemlja izašla iz političke paralize.

Rezultati ovih novih izbora imaju dodatnu težinu za Netanyahua jer se zbivaju mjesec dana prije njegova pojavljivanja na sudu gdje je osumnjičen za korupciju, zloporabu povjerenja i malverzacije. Taj izraelski premijer s najdužim stažem u travnju je pretrpio jedan od najvećih poraza u karijeri jer nije uspio sastaviti novu vladu iako su Likud i njegovi saveznici osvojili većinu parlamentarnih mandata.

Ne želeći riskirati da predsjednik Izraela Reuven Rivlin ponudi mandat za sastav vlade nekome drugom, Netanyahu se odlučio na nove izbore.

Izraelci bi mogli biti zasićeni održavanjem dvaju izbora u kratkom roku i odaziv bi se mogao pokazati ključnim. I opet, izbori bi u velikoj mjeri mogli ponovo biti referendum o Netanyahuu.

Njegovo kontroverzno obećanje da će anektirati trećinu Zapadne obale ako pobijedi na izborima, tema je koja dominira zadnjim danima kampanje.

Komentiraj