Nesužbeno: Komisija zaključila da šef dubrovačke bolnice koji je cijepio rodbinu nije kriv

Ravnatelj dubrovačke bolnice dr. Marijo Bekić nije prekršio etička načela oko navodnog cijepljenja preko reda, zaključak je Povjerenstva Hrvatske liječničke komisije, neslužbeno u četvrtak doznaje Dubrovački dnevnik.

Radi se o komisiji za medicinsku etiku i deontologiju, koja je ustvrdila kako Bekić po tom pitanju nije kriv. Rečeno je to na sjednici ovog tijela, koje je danima ‘češljalo’ bolnicu, kako zbog cjepiva tako i zbog ostaloga. No, navodi portal, iako oni smatraju kako nije došlo do povrede liječničke etike, to i dalje ne znači da je slučaj stavljen “ad acta”.

Svi relevantni podaci ove Komisije, koju inače čine pravnici, sad idu i na Povjerenstvo, a ono sačinjavaju liječnici, koji će na kraju donijeti konačan sud.

Sredinom prošlog mjeseca, podsjetimo, mediji su objavili da je ravnatelj dubrovačke bolnice i HDZ-ov vijećnik u Gradskom vijeću Dubrovnika Marijo Bekić, preko reda cijepio vlastitu užu i širu obitelj. Cijepili su se tako protiv koronavirusa njegov punac i punica iz Posušja, njegovi roditelji, neki svećenici i djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova. On sam medijima je rekao da nije napravio ništa nepropisno jer – ropisi ne postoje.

“Ne bih to nazvao cijepljenjem preko reda. U našoj bolnici, ali i u cijeloj Republici Hrvatskoj je iznimno mali interes za cijepljenje općenito. Zanemariv broj djelatnika je bio zainteresiran, ispod 50 posto, oko 200 ljudi. Nismo znali kolika je to količina u bočicama na samom početku i svi zainteresirani mogli su se cijepiti. S obzirom na to da sam ja stalno u covid-zoni, jasno je da postoji mogućnost, s obzirom na to da imam četvero djece, da je dvoje imalo covid, a dvoje je povremeno u samoizolaciji te da bi šira obitelj koja se brine za djecu, s obzirom na dob i komorbiditete, sigurno letalno završila od covida. I jasno da smo im ponudili i da su dobili, kao i svi ostali”, rekao je Bekić prošlog mjeseca.

 

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]