EPA/VALDRIN XHEMAJ

Nesuglasni oko Kurda, Amerikanci i Turci u savezu protiv Islamske države

Sjedinjene Države i Turska, usprkos razlikama u vezi s Kurdima, sklapaju prigodan savez kako bi u Siriji uspostavili zonu bez džihadista.

Turska, koju već mjesecima kritiziraju zbog pasivnosti prema džihadističkoj skupini Islamskoj državi (IS), pokazala je novu strategiju koju hvale Washington i NATO.

Otvorila je zračnu bazu Incirlik kako bi međunarodnoj koaliciji predvođenoj Sjedinjenim Državama omogućila da udari na džihadiste u Siriji, sama je napala IS i uhitila sumnjivce.

Što više, turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu najavio je da će Ankara “uskoro krenuti u veliku bitku” s IS-om i da su američki zrakoplovi, stacionirani u Njemačkoj, “počeli stizati” u Tursku.

Američka bespilotna letjelica koja je u srijedu prvi put poletjela iz Turske, bombardirala je cilj IS-a u Siriji, s kojom Turska graniči i u kojoj već više od četiri godine bjesni rat.

No stručnjaci drže da taj tursko-američki savez narušava to što Turci žele napasti kurdske snage a Amerikanci žele poštedjeti borce koji su saveznici na terenu protiv džihadista.

 

  • Turke u Siriji najviše zabrinjavaju kurdska Stranka demokratskog jedinstva (PYD) i njezino oružano krilo Jedinice za zaštitu kurdskog naroda (YPG) koje smatra ogrankom Radničke stranke Kurdistana (PKK).

 

Glavna zadaća novog tursko-američkog dogovora je uspostaviti područje bez džihadista, dovoljno sigurno da oko 1,8 milijuna sirijskih izbjeglica u Turskoj omogući povratak kući.

No Ankara ponajprije želi zaustaviti planove Kurda da u Siriji kontroliraju granični pojas koji bi išao od Iraka do Sredozemlja.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio je sirijske Kurde da žele “uspostaviti koridor od krajnjeg istoka do Sredozemnog mora” i po njegovoj ocjeni IS i PKK se ne razlikuju puno.

No još nije poznato kako će se ta zona uspostaviti i tko će biti zadužen za njezinu sigurnost.

“To je glavno pitanje. Nije jasno kako će dva saveznika riješiti taj problem”, zapitao se Aaron Stein, znanstveni suradnik u Institutu Rafica Haririja za Bliski istok.

Komentiraj