Nestléovi proizvodi će u prosjeku imati pet posto manje šećera do 2020. godine

Tvrtka Nestlé je objavila ukloniti najmanje 18 tisuća tona šećera iz proizvoda koji će se naći na europskom tržištu do 2020. godine.

Zahvaljujući tome, Nestléov asortiman u Europi imat će u prosjeku 5 posto manje šećera od onog koji se trenutno nalazi na policama trgovina. Ovim potezom Nestlé želi podržati Europsku komisiju i države članice koje bi do kraja godine trebale razviti akcijske planove za unapređenje prehrambenih proizvoda. Ova obveza smanjenja šećera dio je novih globalnih obveza tvrtke do 2020. godine.

Nestlé je ovaj potez najavio u suradnji s Europskom Unijom i organizacijom ‘Alliance for YOUt’h’ zbog zabrinutosti o prekomjernoj tjelesnoj težini djece i mladih. U video poruci Marco Settembri, izvršni potpredsjednik tvrtke Nestlé i direktor za Europu, Bliski istok i Sjevernu Afriku, istaknuo je važnost pravilne prehrane.

‘Kad jedno od troje djece ima prekomjernu tjelesnu težinu ili je pretilo, jasno je da moramo učiniti više kako bismo im ponudili zdraviji izbor hrane i potaknuli ih na aktivniji način života. Ukoliko želimo utjecati na preferencije potrošača trebamo podršku cjelokupne industrije, uključujući i proizvođače privatnih robnih marki. To će stimulirati inovacije i dovesti do zdravije budućnosti za Europu”, istaknuo je Marco Settembri.

Nestlé već dugi niz godina ulaže u stvaranje zdravijih proizvoda tako što uklanja šećer, soli i masti te dodaje hranjive tvari poput cjelovitih žitarica. Tako je, na primjer, Nestlé u posljednje tri godine uklonio 11 300 tona šećera iz proizvoda u Europi, tvrtka je objavila da je pronašla nov način strukturiranja šećera koji će omogućiti značajno smanjenje njegovog udjela uz zadržavanje prirodnog okusa.

Europska komisija i države članice EU-a suglasne su da je potrebno razviti nacionalne akcijske planove kako bi se utjecalo na smanjivanje udjela dodanog šećera u prehrambenim proizvodima do kraja 2017.

Nekoliko država članica već je započelo lokalne inicijative, a Nestlé poziva na snažniju koordinaciju na razini EU-a i usmjeravanje napora u definiranje zajedničke prehrambene regulative.

Komentiraj