Pixabay

Nestanak električne energije paralizirao San Francisco

Nestanak električne energije u San Franciscu koji je trajao sedam sati, izazvao je zastoje u radu prometne signalizacije, paralizirao poslovanje i zaustavio slavne tramvaje.

Nestanak električne energije izazvao je požar u trafostanici elektrane PG&E Corp., a paralizirao je financijsku četvrt San Francisca u kojoj se nalaze brojne banke i tehnološke tvrtke.

Struje je nestalo nešto poslije devet sati ujutro i u jednom je trenutku bilo pogođeno gotovo 90 tisuća potrošača, priopćio je PG&E. Uzrok požara bio je kratki spoj u trafostanici, objasnio je glasnogovornik PG&E-a Paul Doherty.

Zaposlenici koji se nisu mogli koristiti dizalima ni svojim karticama izišli su na ulice u potrazi za otvorenim kafićem ili mjestom pod suncem kako bi uživali u neobično toplom danu. Ostali su jednostavno otišli kući, pa su se na trajektnim linijama stvorili veliki redovi.

U gradu su se stvorile prometne gužve, a hitne službe morale su odgovoriti na 20 poziva za spašavanje ljudi iz zaustavljenih liftova, priopćila je gradska vatrogasna služba. Ozlijeđenih i smrtno stradalih nije bilo. No mnoge tvrtke, od kafića do velikih banaka bile su paralizirane.

Wells Fargo & Co zatvorio je 13 bankovnih podružnica i četiri uredske zgrade, dok je newyorška burza priopćila da je trgovanje u San Franciscu nakratko zaustavljeno. Zaposlenici u uredima Goldman Sachsa poslani su kući.

I druge banke zatvorile su svoje poslovnice, a u gradu koji se ponosi svojim tehnološkim napretkom blagajnici su se nakratko morali vratiti zastarjelom načinu provlačenja kartica.

Bez struje je ostala 21 škola, ali one su normalno radile, a najmanje tri bolnice morale su se osloniti na pomoćne generatore i otkazati sve operacije osim hitnih te uputiti hitne pacijente u druge ustanove.

Dostava električne energije uspostavljena je za sve potrošače u 18 sati, izvijestio je PG&E.

“Radnici su ušli u trafostanicu i procjenjuju štetu te počinju popravke”, rekao je Doherty.

Zračna luka u San Franciscu nije pogođena nestankom električne energije, a izvor iz ministarstva domovinske sigurnosti rekao je da nema dokaza da se radio o terorizmu.

Glasnogovornik FBI-a rekao je da agencija promatra incident, ali ga ne istražuje.

Komentiraj