Nestali za dvadesetak sekundi: Dimnjaci Ciglane na Črnomercu ‘otišli u povijest’

U nedjelju u podne srušeni su dimnjaci Ciglane na Črnomercu.

S 25 kilograma plastičnog eksploziva Riodin HE uklonjeni su 136 godina stari dimnjaci. Sve je trajalo dvadesetak sekundi.

Vatrogasci su nekoliko minuta nakon rušenja počeli vodom zalijevati mjesto gdje su srušeni dimnjaci. Zasad, čini se da je sve dobro prošlo.

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

U podne rušenje dimnjaka Ciglane na Črnomercu

Dimnjaci su na istočnom i zapadnom dijelu glavne zgrade s pećima za ciglu. Visina zapadnog dimnjaka je 49.8 metara, a visina istočnog dimnjaka je 62.2 metra. Zbog lanjskih potresa, 22. ožujka i 29. prosinca, dimnjaci su oštećeni. Zbog oštećenja narušena im je stabilnost te predstavljaju opasnost od djelomičnog ili cjelovitog rušenja pa će se u nedjelju, 21. veljače 2021., izvesti kontrolirano rušenje, izvijestili su investitori projekta Ciglane nekretnine d.o.o.

Odabrana metoda rušenja miniranjem je rotacijom oba dimnjaka u smjeru sjeverozapada. Smjer je odabran s obzirom na okolinu i mogućnost pada u slobodan prostor te zaštitu objekata koji su u funkciji, uz najmanje oštećenje objekata ciglane, stoji u priopćenju.

Ruše se dimnjaci na Črnomercu: Postavljeno je oko 35 kilograma eksploziva

Civilna zaštita objavila je i detaljne upute:

Građane koji prebivaju ili rade u neposrednoj blizini Ciglane Zagreb molimo da se pridržavaju sljedećih mjera sigurnosti:

1. Molimo stanare i zaposlenike poslovnih subjekata u neposrednoj blizini predmetne lokacije gdje se izvodi rušenje, da preparkiraju svoja osobna vozila iz svih ulica i parkirališnih prostora koji su u perimetru zahvata i neposredno okružuju prostor Ciglane Črnomerec.

2. U vremenu od 11:00 do 13:00 sati 21. veljače 2021. prometna policija i Zagrebačke ceste d.o.o. uspostavljaju privremenu regulaciju prometa. Sredstvima javnog priopćavanja bit će poslana obavijest o zatvorenim prometnicama te obilaznim pravcima za motorna vozila i pješake.

3. Molimo stanare i zaposlenike u objektima u neposrednoj blizini Ciglane da 21. veljače.2021. u vremenu od 11:00 do 13:00 sati napuste svoje stanove ili poslovne prostore, odnosno da se fizički premjeste u prostore udaljene najmanje 200 metara od zgrade Ciglane. Prije napuštanja stanova i poslovnih prostora potrebno je otvoriti prozore orijentirane prema mjestu miniranja, a rolete zatvoriti kako bi se spriječio ulaz prašine u prostorije. Zbog moguće prašine preporučuje se ukloniti rublje s balkona i prozora.

4. Sve faze miniranja označit će se zvučnim signalima – sirenom:

  • Prvi signal – jedanput dugo – kad su minske bušotine napunjene i začepljene, sve osobe koje nisu uključene u radove na miniranju moraju se udaljiti iz područja miniranja i otići u zaklon
  • Drugi signal – dva puta dugo – mine su pripremljene za paljenje
  • Treći signal – tri puta dugo – koji se daje najmanje jednu minutu poslije drugog signala, a objavljuje početak paljenja mina
  • Četvrti signal – jedanput kratko – objavljuje završetak miniranja i daje se nakon što palitelj mina provjeri da na radilištu nema nikakvih opasnosti

Nakon četvrtog signala prometna policija otvorit će blokirane prometnice, a građani se mogu vratiti u stanove i na radna mjesta.

Komentiraj