“Nestali su ključni element naše potpore ulasku Srbije u EU”

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović (foto ilustracija) u Karlovcu se obratila obiteljima nestalih povodom Međunarodnog dana nestalih osoba, javlja N1.

“Ovaj dan u Hrvatskoj nije samo jedan od stotina raznih međunarodnih dana, nego je dan koji nas bolno podsjeća na brojne naše nestale branitelje i civile, za kojima još tragamo. Stoga ovo nije tek prigodni skup nego skup koji ima zadaću podsjetiti da u Hrvatskoj imamo veliki neriješen životni, humanitarni i politički problem i skup koji ujedno ima zadaću potaknuti na još veću odgovornost sve koji su nadležni za njegovo rješavanje”, rekla je predsjednica na početku naglasivši kako joj je drago da se skup održava upravo u Karlovcu koji je bio jedan od stupova obrane Hrvatske u Domovinskom ratu.

“Velikosrpska agresija zadala je Republici Hrvatskoj mnogo rana, ali rana nestalih najveća je od sviju. Materijalne štete smo obnovili, žrtve smo dostojno pokopali i možemo im s poštovanjem iskazivati počast, ali sudbinu nestalih još nismo razriješili. Taj moralni dug našim nestalima i njihovim obiteljima kao država još nismo ispunili”, rekla je Grabar-Kitarović dodavši kako je od početka preuzimanja predsjedničke dužnosti rješavanje pitanja pronalaska nestalih osoba uvrstila među svoje prioritetne zadaće.

“Posebice sam inzistirala na obnovi političkog dijaloga s Republikom Srbijom, što je preduvjet za željeni napredak prema konačnom rješavanju tog teškog humanitarnog, ali i političkog pitanja. To je bio ključan razlog mojega poziva u Hrvatsku srbijanskom predsjedniku Vučiću u veljači ove godine. Bilo je određenih malih pomaka nakon toga sastanka u kontekstu otvaranja boljeg međusobnog dijaloga, ali potrebno je učiniti puno više, to više što nema nijednog opravdanog razloga da se odugovlači s rješavanjem ovog problema. Stoga ću na njegovu rješavanju i dalje inzistirati kao na ključnom elementu našeg daljnjeg dijaloga i pune normalizacije odnosa, kao i naše potpore ulasku Srbije u Europsku uniju”, rekla je predsjednica.

“Držim da je to politički minimum ispod kojega nitko u Hrvatskoj ne smije ići, a ujedno humanitarni maksimum, na koji imamo pravo kao država koja traži svoje građane, na koji imaju pravo sve obitelji koje još tragaju za svojim najmilijima. Bez ostvarivanja prava na dostojanstven ukop i obilježen grob ne možemo govoriti o pravdi, moralu, europskim vrijednostima niti o bilo kakvim civilizacijskim dosezima. Želim vjerovati kako u Republici Srbiji postoji dobra volja za konačno rješavanje tog pitanja i nadam se da ćemo sljedećih dana i mjeseci postići napredak. Kako bih ne samo politički nego i operativno dala potporu tom procesu, imenovala sam gospodina Ivicu Vrkića, gradonačelnika Osijeka, svojim povjerenikom za nestale u Domovinskom ratu. On ima veliko iskustvo u pregovorima o zatočenima i nestalima i o normalizaciji međudržavnih odnosa”, kazala je predsjednica.”Znam da je vama svako čekanje predugo, ali nemamo drugog načina osim strpljivog dijaloga i istraživanja potencijalnih grobišta na temelju svake indicije i svake informacije. I ovom prigodom apeliram na savjest svih onih koji imaju informacije o nestalima: Otkrijte ih kako biste pomogli, prije svih obiteljima nestalih. To je vaša ljudska i moralna obveza. Koliko je pronalazak nestalih zahtjevan posao, najbolje znaju oni koji se s tim pitanjem suočavaju svakodnevno, od kojih svaki put s nadom očekujete pozitivnu vijest o mogućem pronalasku neke osobe s popisa nestalih. Vi zajedno s njima težinu toga najviše osjećate. Želim stoga i ovdje izraziti svoje poštovanje i zahvalu za uloženi trud Ministarstvu hrvatskih branitelja, a vama obiteljima nestalih posebno poštovanje što strpljivo čekate i aktivno sudjelujete u rješavanju ovoga za sve, a za vas posebno, bolnoga pitanja”, rekla je predsjednica u Karlovcu zaključivši molbom, da se ne umore od govorenja i traženja.

“Znam da niste zadovoljni djelovanjem države u nalaženju vaših bližnjih i s pravom tražite više. Znam isto tako da se bolne rane u srcima nikada do kraja ne mogu izliječiti, ali mogu se bar ublažiti. Moramo stoga i dalje odlučno i zajedno raditi kako bismo našli sve vaše i naše nestale. U tome ću vam i dalje pružati svu moguću potporu”, zaključila je predsjednica.

Komentiraj