Nesretan splet okolnosti doveo je 2000. do tragedije na festivalu Roskilde

Čuveni danski festival Roskilde, nažalost, na naslovnice svih svjetskih novina dospio je i zbog tragičnog događaja koji se dogodio 30. lipnja 2000. godine. Naime, počeo je svirati Pearl Jam i njihovi su članovi uzaludno molili publiku da ne stvara valove koji su se valjali prema pozornici, posebno kad je kiša potpuno razmočila teren i po njemu se jedva moglo normalno kretati. Što su ih više opominjali, nekoliko desetina tisuća posjetitelja  sve više su se gurali naprijed, pa se ograda ispred bine srušila pod silnim pritiskom i devet osoba je bilo doslovno zgaženo ili ugušeno blatom. Koncert je prekinut (premda je na šest preostalih pozornica program nastavljen), a predviđeni nastup The Cure je otkazan.

Devet osoba u dobi od 17 i 26 godina pregaženo je kad je publika navalila naprijed. Službena istraga najviše je okrivila ponašanje obožavatelja, ali i zaštitare koji nisu reagirali dovoljno brzo da zaustave koncert kako bi evakuirali ozlijeđene.

Policijska istraga je utvrdila da je zaista bio u pitanju bizarno nesretan splet okolnosti, jer su organizatori ispoštovali sve procedure, a posjetitelji nošeni masom nisu primjetili da gaze po tijelima drugih – oni koji jesu, pokušavali su ih podići sa zemlje. Ipak, članovi Pearl Jam-a u više navrata su ponovili da je Roskilde morao učiniti više da spriječi ovakvu tragediju.

Komentiraj