Nesreća u pulskom škveru: Novi ribarski brod koji je pao s dizalice potonuo, dogovara se njegovo vađenje

U utorak je skroz potonuo brod koji je dan ranije pao s Avangardovog travel lifta u pulskoj luci, piše Glas Istre.

Nov novcati ribarski brod  trenutno je cijeli pod površinom mora.

Podsjetimo, u ponedjeljak je u pulskoj luci s dizalice, preciznije, s Avangardovog travel lifta, pao novoizgrađeni brod kojeg je izgradio pulski Tehnomont i koji je taman trebao biti otpremljen vlasniku. Riječ je o brodu koji je Tehnomont gradio za vlasnika iz Irske.

Brod je pao tako što je pukla jedna sajla dok su ga dizali.  U ponedjeljak nije mogao biti izvučen, s obzirom na to da u blizini nema ispravne dizalice, javljao je Glas Istre.

“Dogodilo se što se dogodilo. Srećom, nitko nije nastradao. Brod je bio položen na Avangardovom navozu, dakle odgovornost je njihova. No, svi smo jednako žalosni zbog nemilog događaja. Oprostite, ne mogu ni pričati”, komentirala je u ponedjeljak prilično potresena direktorica Tehnomonta Gordana Deranja.

Riječ je o ribarskom brodu čija je gradnja dogovorena prije nešto više od dvije godine. Naime, u Dublinu je 16. prosinca 2018. potpisan ugovor za gradnju dvije ribarice od 26 metara za irske naručitelje. Radi se o ribarskim brodovima dužine 26 i širine 7,6 metara, ukupne snage motora 420 kilovata. Brodovi su opremljeni opremom za kočarenje te skladišnim prostorom za smrzavanje i skladištenje ribe.

Prvi brod ove serije je već u funkciji. Vlasnik ovog drugog, oštećenog broda, odbio je komentirati događaj.

Tijekom noći se potopio

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u utorak je uputilo priopćenje u kojem kaže da se novi ribarski brod dizao pomoću prijevozne lučke dizalice, kada je u jednom trenutku puknula čelik čelo podizna traka.

Brod je ispao iz nosača, pri čemu se pramac potopio u moru, dok je krma ostala pričvršćena na dizalicu.

Nažalost, tijekom noći brod je u potpunosti ispao s dizalice i potopio se uz obalni zid pulske luke. U ovoj nesreći nema stradalih niti ozlijeđenih, a trenutno su u tijeku pripreme za vađenje novog ribarskog broda iz mora, priopćili su iz Ministarstva.

Čudo da nema onečišćenja mora

Službenici Lučke kapetanije Pula dojavu o nesreći u slobodnoj zoni luke Pula zaprimili su u ponedjeljak. Nesreću su im javili djelatnici tvrtke Avangard Shipyards d.d., koja je inače angažirana na podizanju broda na obalu i izgradnji broda.

Pulska Lučka kapetanija obavijestila je Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) i resorno Ministarstvo te su pozvane interventne službe.

Iz Kapetanije su, kažu, odmah organizirali postavljanje plutajućih brana u moru, da se spriječi eventualno onečišćenja mora, koje se za sada srećom nije dogodilo.

 MMPI

Dvije tone goriva i dvije tone ulja

U spremnicima novog ribarskog broda, u trenutku nesreće, nalazilo se oko dvije tone pogonskoga goriva tip diesel i oko dvije tone hidrauličnog ulja, pravo je čudo da nije došlo do onečišćenja mora.

Točan uzrok kvara lučke opreme još nije utvrđen, a uz puknutu podiznu traku utvrđeno je i jedno puknuto “čelik čelo” dizalice, koje trenutno visi sa dizalice.

Na mjesto nesreće u utorak je stigao vlasnika broda, predstavnici brodograditeljske tvrtke i vlasnik podizne dizalice, kako bi s lučkim vlastima i Lučkom kapetanijom Pula dogovorili način vađenja broda iz mora.

Na mjestu gdje je brod potonuo, djelatnici tvrtke specijalizirane za komercijalno sprječavanje i uklanjanje onečišćenja mora postavili su samo-upijajuće brane.

“Službenici Lučke kapetanije Pula obavili su inspekcijski nadzor nad pontonom i lukom. Ostale istražne radnje su u tijeku, kao i intenzivni razgovori s odgovornim poslovnim subjektima, kako bi se iznašao optimalni načina vađenja potonulog novog broda”, poručuju iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

 

Komentiraj