Uočena je splav na Atlantiku, MVEP objavio detalje akcije potrage

Tijekom potrage za nestalim hrvatskim kapetanom Dinom Miškićem i ostalim pomorcima s broda Bourbon Rhode, danas je u Atlentiku uočen objekt koji dimenzijama odgovara splavi. Svi brodovi odmah su promijenili kurs i krenuli prema njoj.

“Splav je uočena na satelitskim snimkama i onamo je upućena veća flota, da se pretraži šire područje. Satelitske snimke kasne dva sata”, potvrdio je za Novu TV glavni tajnik Sindikata pomoraca Neven Melvan.

Europarlamentarka Ruža Tomašić objavila je na Twitteru da je na plenarnoj sjednici u Bruxellesu zatražila od svih članica Unije da pomognu u pronalasku Dina Miškića i drugih nestalih pomoraca s broda Bourbon Rhode.

MVEP se oglasio oko potrage za pomorcima

Kapetan Skorić: “Nadamo se primiti vijest koja će nas obradovati”

Predsjednik udruge kapetana Hrvatske Branko Skorić za N1 je kazao kako ni nove vijesti trebali dobiti za nekoliko sati.

“Ja sam dobio informaciju od Sindikata pomoraca da se na udaljenosti od otprilike 65 nautičkih milja od mjesta potonuća nalazi neidetificirani objekt i da svi brodovi idu u tom smjeru. To vam je otprilike kao udaljenost od Šibenika do Paga”, rekao je.

Pojasnio je i da ako su potrošili rakete ostaju im ručne buktinje koje vidimo na nogometnim utakmicama i mogu startati dimne kutije, a ako to ne uspiju imaju heliograf na način da usmjere zraku Sunca i upozore na svoj položaj.

“Nikada odluke o prekidu potrage ne smije biti. Uvijek se nadamo i uz ogroman pritisak mi primamo dosta podataka, brodovi koji prelaze uvijek motre i uvijek se specijalno motri kada brodovi prođu tim područjem, ali najbitnije je da se digao avion”, zaključio je.

Apel Miškićeve supruge

Marijana Kedžo Miškić, supruga kapetana Dina Miškića, uputila je danas apel francuskom ministru vanjskih poslova Jean-Yvesu Le Drianu i zamolila da poduzme sve što je u njegovoj moći da se potraga nastavi do pronalaska nestalih pomoraca.

“Poštovani ministre, dozvolite da Vas podsjetim da je potraga za posadom Bourbon Rhodea zaustavljena samo sedam dana od njezina početka, usprkos tomu što svi čkanovi posade nisu pronađeni i usprkos izjavama preživjelih mornara koji su posvjedočili da su sve četiri splavi uspješno lansirane te da se posada ukrcavala na njih. Nakon tri dana očaja, stigla je nova nada. Potraga je nastavljena, a kao što znate uočene su i signalne rakete – dokaz života naših voljenih koji danima plutaju po Atlantiku!”, napisala je između ostalog Miškićeva supruga.

Navela je i da je u kampanji za prikupljanje sredstava dosad prikupljeno gotovo 50.000 eura te da su spremni “svaki cent novca koji prikupimo uplatiti za troškove francuskih snaga uključenih u potragu, samo da sedam života ne ostane prepušteno na milost i nemilost oceanu”.

Podsjetimo, na stranici koja prati kretanje brodova, Marine Traffic, tijekom posljednjih nekoliko sati moglo se vidjeti da je nekoliko brodova promijenilo kurs kojim su plovili.

Trenutno je na vrlo maloj udaljenosti nekoliko brodova. Pomorci u Facebook grupi Bourbon Rhode Rescue protumačili su to kao akciju spašavanja odnosno tvrde da je vjerojatno u Atlantiku uočeno nešto zbog čega su brodovi skrenuti s kursa.

Mnogi od njih nadaju se da je uočen splav ili više njih, na kojima bi mogli biti nestali pomorci na čelu s hrvatskim kapetanom potonulog broda Bourbon Rhode Dinom Miškićem.

Kako doznaje portal Morski.hr, sazvan je hitan sastanak hrvatskih diplomata i francuskih dužnosnika.

NADA Jure li to brodovi prema splavima preživjelih s Bourbon Rhodea?

Komentiraj