Policija upala u kuću bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića

Policijski istražitelji upali su u kuću bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića na otoku Braču gdje u sklopu USKOK-ovih izvida traju pretresi, neslužbeno se doznaje.

Radi se o izvidima zbog informacija o aferama s nekretninama i prenamjenama zemljišta o kojima su ovog ljeta opširno izvještavali mediji.

Iako USKOK i MUP za sada o tome šute neslužbeno se doznaje da policija provodi pretrese temeljem naloga koje je USKOK prethodno ishodio od suca istrage nadležnog Županijskog suda. Neslužbeno se doznaje i kako su u tijeku izvidi u nekretninama još nekoliko osoba na otoku Braču.

Mediji su prozivali Kuščevića kako je vilu, koju iznajmljuje turistima, upisao u katastar kao pašnjak, dok je štalu u negrađevinskoj zoni prenamijenio u stambenu zgradu, što mu je omogućila odluka Općinskog vijeća Općine Nerežišća u vrijeme dok je on bio načelnik. Uz to, Kuščevića se prozivalo da je kao privatna osoba 2010. godine otkupio poslovne prostore svoje bivše tvrtke Kuščević d.o.o., koaj je nešto kasnije otišla je u stečaj, a dužnici se nikako nisu mogli naplatiti jer tvrtka nije imala nikakve imovine.

Također, mediji su pisali da je Kuščević radio sa 20 sumnjivih off-shore tvrtki osnovanih u karipskim državicma te na Malti, a općina Nerežišće, kojoj je bio na čelu, izmijenila je prostorni plan za gradnju tzv. Brač Medical Cityja, a da nije provjerila investiture. Pored toga, mediji su izvještavali da je Kuščević zaboravio evidentirati kuću u katastru te je upisati u imovinsku karticu dužnosnika.

Bivši ministar uprave i nekadašnji politički tajnik HDZ-a podnio je 8. srpnja ostavke na te funkcije, a dva dana kasnije premijer Andrej Plenković razriješio je Kuščevića dužnosti ministra. Kuščević je istog dana aktivirao saborski mandat, dok pokretanje postupka protiv njega nije moguće prije nego mu Sabor ukine imunitet saborskog zastupnika. Zbog navodnih afera na Braču, Kuščevićevu ostavku zatražili su predstavnici oporbe i koalicijski partneri u Vladi.

Kuščević je poručio krajem srpnja kako ne vidi zašto bi ga Uskok i DORH kontaktirali radi izvida oko afera koje mu se stavljaju na teret, jer ih smatra fabriciranima i lažnima. “To su fabricirane afere koje se povlače već deset godina i rezultiraju samo lažnim novinskim napisima”, poručio je i dodao kako će svoj rad nastaviti u Hrvatskom saboru, kao županijski vijećnik u Splitsko-dalmatinskoj županija i kao vijećnik u Općini Nerežišća.

KUŠČEVIĆ: “Ne vidim zašto bi me Uskok i DORH kontaktirali temeljem fabriciranih afera”

ISTRAŽITELJI USKOKA NA TRAGU LOVRI KUŠČEVIĆU

Novi šok u HDZ-u: Nakon ostavki Kuščevića i Gorana Marića najavljuju uhićenja

Komentiraj