Neslužbeno objavljeno da Stožer odgađa obavezu covid potvrda od 1. listopada

Obavezne digitalne covid-potvrde ili negativni test za sve zaposlene u zdravstvu i socijali ipak neće stupiti na snagu 1. listopada, kako je to bilo najavljeno. Jutarnji list je neslužbeno objavio kako će odluka stupiti na snagu najranije u ponedjeljak, 4. listopada.

Razlog tome, doznao je Jutarnji od izvora bliskog Stožeru, jest to što resorna ministarstva još uvijek nisu dovoljno detaljno razradila upute za ustanove na koje se obveza odnosi, pogotovo kad je riječ o penalizaciji onih koji nisu cijepljeni i nisu preboljeli covid, a odbijaju se cijepiti.

Premda je u nacrtu uputa o postupanju naglašeno da će se u takvim slučajevima voditi kao da ti zaposlenici nisu došli na posao, nije detaljno razrađeno što ako osoba više puta odbije test. Od izvora bliskog Stožeru doznajemo kako članovi očekuju jasne upute od resornih ministarstava prije nego što Stožer stavi svoj potpis na odluku o obveznim potvrdama: u slučaju nejasnoća ili problema, odgovornost će u konačnici biti na Stožeru.

Što se tiče ustanova u ingerenciji Ministarstva zdravstva, uglavnom su u javnost procurili detalji. Obavezne covid-potvrde odnosit će se na sve zaposlene u sustavu, na one koji rade u krugu bolnice, a zaposlenici su drugih tvrtki, poput pekarnica, trgovina, ugostiteljskih objekata, pacijente, ali i studente te sve one koji kao predavači dolaze u bolnice.

Što se socijale pak tiče, gotovo ništa nije poznato. Iako se govorilo da će se odluka odnositi na zaposlene i na korisnike, postavlja se pitanje što s posjetiteljima koji dolaze članovima svojih obitelji koji su korisnici domova. Iz zdravstvenih ustanova rekli su i kako će brigu o provjeri covid-potvrda voditi glavne sestre odjela, no za socijalu ni taj dio nije jasan. Naime, postavlja se i pitanje tko će testirati zaposlenike koji nemaju drugi uvjet za covid potvrdu, jer nemaju sve ustanove u socijali kvalificirano osoblje za provođenje testa.

Kako bismo dobili odgovore na ta i brojna druga pitanja, poslali smo upit Ministarstvu rada i socijalne politike, no rečeno nam je da ćemo sve odgovore dobiti tek kad odluka Stožera bude potpisana. Također, tvrde nam, imaju sve spremno i samo se čeka odluka Stožera. Iz Sindikata zaposlenika u socijalnoj skrbi smatraju da se resorno ministarstvo ponaša neodgovorno te da je nevjerojatno da nigdje službeno nisu najavili uvođenje covid-potvrde za zaposlene te da sve što znaju jest ono što vide u medijima.

“Nitko nam se nije obratio tako da nemamo ni jednu službenu informaciju. Uvođenje covid-potvrde zapravo je još na razini ‘rekla-kazala’ s obzirom na to da nemamo informaciju ni na koga se odnosi ni pod kojim uvjetima”, kazala je Jadranka Dimić, predsjednica Sindikata zaposlenika u socijalnoj skrbi.

“Bilo kakva penalizacija ne dolazi u obzir, odnosno mi smo protivnici toga. Kako ne znamo detalje, još ne možemo ni govoriti o aktivnostima koje pripremamo. Uskoro ćemo imati sastanak, anketirat ćemo članstvo, a onda ćemo, bude li penalizacija, poduzeti sve moguće akcije koje nam dozvoli zakon”, zaključuje Dimić.

Štefica Karačić, ravnateljica Doma za starije Centar i predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika, kaže da još nisu dobili konkretne upute u vezi s uvođenjem covid potvrde. “Velika većina prihvaća cijepljenje, no naravno uvijek postoje oni koji se ne žele cijepiti. Mi radimo s ranjivim skupinama i jako je važna sigurnost naših korisnika”, smatra Karačić. Navodi i da je u domu na čijem je ona čelu cijepljeno više od 90 posto korisnika i oko 85 posto zaposlenih. Iako ne zna detaljne upute, vjeruje da će se covid potvrda odnositi na sve one koji će ulaziti u takve ustanove, uključujući i posjetitelje.

Komentiraj