Milanović potvrdio za Nacional: Neću se više kandidirati za predsjednika SDP-a

Luka Stanzl/PIXSELL

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović danas će i službeno objaviti da se neće kandidirati na idućim unutarstranačkim izborima. Ovu informaciju koja se pojavila u nekoliko hrvatskih medija šef SDP-a potvrdio je za Nacional te je naglasio kako nema namjeru dati ostavku već se neće kandidirati na idućim stranačkim izborima. Milanović je već prije naglašavao kako se neće kandidirati za šefa stranke te da će svoje mjesto ustupiti nekom drugom pa i u slučaju da bude premijer. Prema statutu SDP-a unutarstranački izbori trebal bi se održati najduže šest mjeseci nakon izbora, no procedura izbora novog šefa stranke će se ubrzati.

Još od objave prvih izlaznih anketa U SDP-u se počelo razgovarati o Milanovićevoj sudbini i o tome tko bi mogao preuzeti stranku nakon Milanović. Ambicije imaju mnogi. Spominjali su se u stranci omiljeni Ranko Ostojić, na terenu moćni Siniša Hajdaš Dončić, a navodno ambicije za predsjednika stranke ima i Mirando Mrsić. Isto tako kao izgledan kandidat spominje se i Tonino Picula, a iako se u ovim kombinacijama spominje i Peđa Grbin, on je jučer za Nacional izjavio da se nema namjeru kandidirati za predsjednika stranke.

Zoran Milanović uspio je samo jednom osvojiti vlast i to u vrijeme velikih afera koje su potresale HDZ. Te 2011. SDP je osvojio 56 mandata, što je bilo 14 više od HDZ-ovih 42. HDZ je nakon dugih osam godina uklonjen s vlasti. No nakon 2011. popularnost SDP-a osjetno pada. Na prošlim izborima u studenom 2015. osvaja 42 mandata (HDZ 49), a na jučer održanim izborima samo 39 (HDZ 57), što znači da je SDP u pet godina uspio izgubiti 17 mandata.

Komentiraj