RADNICI U STRAHU Gradska plinara izgubila opskrbu Zagreba plinom; Tomašević: ‘Kakav je to natječaj?!’

Autor:

GPZO

Patrik Macek/PIXSELL

Gradska plinara Zagreb – Opskrba izgubila je posao opskrbe metropole plinom.

Taj će posao umjesto nje u naredne tri godine obavljati tvrtka Međimurje Plin.

GPZO po prvi put u povijesti neće opskrbljivati Zagrepčane plinom

GPZO time po prvi puta u povijesti više neće opskrbljivati zagrebačka kućanstva, njih oko 290.000, plinom, o čemu je nacional.hr već pisao.

Sjednica HERA-e na kojoj se odlučivalo o ponuđačima za distributivna područja je završena, a službena odluka bit će objavljena uskoro.

HERA će objaviti i tko će od 1. listopada pa do listopada 2027. godine opskrbljivati plinom i ostale hrvatske gradove. No, kako smo već pisali, tu ne bi trebalo biti većih iznenađenja, budući da dosadašnji opskrbljivači u najvećem broju slučajeva zadržavaju dosadašnje poslove.

Tomašević kaže da cijene GPZO-a nisu bile prevelike

Nakon što je objavljeno da je GPZO ostao bez svog glavnog posla, konferenciju za novinare održao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

“Zasad imamo neslužbenu informaciju da je HERA odlučila dodijeliti zagrebačko područje dodijeliti Međimurje Plinu”, rekao je Tomašević.

Odbacio je tvrdnje da su cijene GPZO-a prevelike te je rekao da se gradska tvrtka na natječaj HERA-e javila “na način da posluje s pozitivnom nulom”, odnosno da se ne ostvaruje gubitak. Spomenuo je i prethodni ugovor koji je generirao velike gubitke, pa se to nije smjelo ponoviti.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, FOTO: Davorin Visnjic/PIXSELL

“Na ovom natječaju HERA nije tražila ni da imate plin, niti da imate garantirano financiranje od banke koja će vas pratiti. Ništa od toga”, ocijenio je Tomašević.

“Pa kakav je to natječaj?”, zapitao se zagrebački gradonačelnik.

‘Istražit će se pravne mogućnosti’

Do sada je Međimurje Plin opskrbljivao 29.000 kućanstava, a sada će opskrbljivati deset puta više. To je, znači, isto tako moguće prema ovom HERA-inom natječaju”, istakao je Tomašević.

Po uvjetima natječaja, kaže Tomašević, Međimurje Plin ne može opskrbljivati plinom na svom matičnom području, u Međimurju.

“Zagreb neće moći opskrbljivati na svom području, a oni neće moći na svom području. Opet pitam, kakav je to natječaj? Takvi su uvjeti natječaja?!”, ocijenio je Tomašević.

Dodao je kako će preispitati sve pravne mogućnosti i odlučiti što će GPZO napraviti.

Smatram da sve ovo nije normalo“, požalio se Tomašević.

DOZNAJEMO Gradska plinara Zagreb – Opskrba ipak ostaje bez ključnog posla, Zagrepčanima će plin isporučivati drugi

Naglasio je da zagrebačka plinara nije izgubila posao od neke privatne tvrtke, već da je Međimurje Plin tvrtka u javnom vlasništvu, odnosno u vlasništvu više gradova i općina s područja Međimurske županije te da je Grad Čakovec, koji je najveći dioničar tog poduzeća, bio protiv toga da se Međimurje plin širi na Zagreb.

Zaključio je da plinska infrastruktura u Zagrebu ostaje u gradskim rukama, budući da je to odvojeno od posla same opskrbe plinom.

“Radnici su u strahu za budućnost”

Vlatko Kottnig, predsjednik Sindikata distribucije plina i plinske tehnike Hrvatske, za Novu TV je rekao da radnici sad strahuju za budućnost.

“Tužna vijest za Zagreb, tužna vijest za Zagrepčane i najtužnija za radnike Gradske plinare Zagreb-Opskrba. Svi su potišteni i zabrinuti za svoju egzistenciju”, rekao je.

“Dan je izgledao kaotično. Ljudi su puno pričali, iščekivali što će se dogoditi. Nitko im se nije obratio, ali je 30 ili 40 radnika otišlo pred zgradu Uprave i sarkastično pljeskalo i tražilo Upravu da izađe, da opravda svoje odluke i da snosi odgovornost. Nitko nije izašao niti im se obratio”, dodao je.

Krivac za ovo je, tvrdi, loša Uprava koju je postavio vlasnik, odnosno Zagrebački holding.

“To su nekompetentni ljudi. U 162 godine firme niti jedna uprava nije imala ovako loš rezultat kao oni”, napomenuo je.

Buljan ga je i pitala o izjavi da se prijava za natječaj radila tako da Gradska plinara nema ekstraprofit, ali da ne ostaje u minusu.

“Ako je gradonačelnik rekao da smo od 2021. godine, kada je napravljena velika šteta firmi, u 2023. došli u plus s maržom od 9,6 posto, onda je ta izjava upitna”, odgovorio je te ustvrdio da je ta izjava “samo opravdanje”.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
istina

prije 2 mjeseca

MOŽEMO MI I PUNO GORE UPROPASTIT OVAJ GRAD JER ZAGREB JE NAŠ

Avatar photo
istina

prije 2 mjeseca

ŠTO JE SLJEDEĆE, DO KRAJA MANDATA OVIH KLAUNA JEDINO ĆE ZARADITI LGBT I PEDOFILI