Nervozno u novu sezonu objave poslovnih izvješća: Pao Wall Street i azijske burze

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi pali, nakon nestabilnog trgovanja, jer su ulagači nervozni uoči početka sezone objava poslovnih izvješća kompanija za treće tromjesečje.

Dow Jones skliznuo je 250 bodova ili 0,72 posto, na 34.496 bodova, dok je S&P 500 pao 0,69 posto, na 4.361 bod, a Nasdaq indeks 0,64 posto, na 14.486 bodova.

Na samom početku trgovanja ti su indeksi porasli, no u drugom dijelu trgovanja izgubili su te dobitke i trgovanje završili u minusu.

Ulagači su, naime, oprezni uoči sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, koja počinje u srijedu objavom financijskog izvješća JPMorgan banke.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju porasle 29,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

To bi trebao biti još jedan snažan kvartal po pitanju zarada, no ulagači se plaše da su povišena inflacija, visoke cijene energenata i poremećaji u nabavnim lancima povećali troškove poslovanja i negativno utjecali na rezultate kompanija.

„Tržište je oprezno na ulasku u sezonu poslovnih rezultata. Poremećaji u nabavnim lancima mogli su utjecati na zarade brojnih kompanija i određenih industrija više nego na druge”, kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Inverness Counsel.

No, ima i analitičara koji su optimističniji.

„Ako ste veća kompanija, možete ublažiti mnoge od tih problema. Poslovodstva su vrlo odgovorna prema svom proračunu i ne žrtvuju marže”, kaže Christopher Harvey, direktor u tvrtki Wells Fargo Securities, dodajući da je potražnja i dalje snažna.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,72 posto, na 7.146 bodova, a pariški CAC 0,16 posto, na 6.570 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,05 posto, na 15.199 bodova.

 Azijske burze pale, dolar ojačao

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, dok je dolar ojačao jer je zbog visoke inflacije i poremećaja u nabavnim lancima splasnula sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu više od 1 posto, dok je jučer ojačao oko 0,6 posto.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju, Hong Kongu i Južnoj Koreji pale između 0,4 i 1,4 posto. Tako azijske burze prate jučerašnji smjer Wall Streeta, na kojemu su Dow Jones i S&P 500 indeks pali oko 0,7 posto.

Nakon dugotrajnog rasta tržišta kapitala, posljednjih tjedana splasnula je sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama jer snažno rastu cijene nafte i ostalih energenata, što bi moglo dodatno potaknuti ionako visoku inflaciju i tako izazvati usporavanje oporavka gospodarstava od koronakrize.

Uz to, središnje banke u svijetu pripremaju se za smanjenje monetarnih poticaja gospodarstvima, pa će na tržištima biti smanjen priljev svježeg novca.

Dolar ojačao, cijene nafte pale

A kako ulagači zbog nestabilnosti tržišta kapitala traže utočište za svoj kapital u sigurnijim investicijama, na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla drugi dan zaredom.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 94,39 bodova, blizu najviše razine u godinu dana, dok je jučer u ovo doba iznosio 94,12 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 112,55 na 113,50 jena, najvišu razinu u gotovo tri godine.

Cijena eura skliznula je, pak, s jučerašnjih 1,1570 na 1,1550 dolara, nedaleko najniže razine u 14 mjeseci.

A nakon jučerašnjeg snažnog rasta, jutros su cijene nafte blago pale.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 0,55 posto, 83,20 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,50 posto, na 80,25 dolara.

Ipak, cijena barela na londonskom tržištu kreće se i dalje oko najviših razina u tri, a na američkom tržištu u sedam godina, što je posljedica nedovoljno ponude, s obzirom na jačanje potražnje za energentima zbog oporavka gospodarstava.

Komentiraj