Francuski ministar unutarnjih poslova u petak je naredio da se zaustave nasilni prosvjedi nakon što su demolirani izlozi i automobili paralelno s prosvjednim okupljanjem mladih održanim preko noći protiv reformi zakona o radu.

Policija je u četvrtak navečer upotrijebila suzavac i papar sprej kako bi rastjerala skupine mladih u kapuljačama, koji su uništavali automobile i napali državnu agenciju za zapošljavanje u središtu Pariza. I u drugim francuskim gradovima prijavljeno je nasilje.

“Neće biti popuštanja u kažnjavanju tih ljudi bez vizije, koji su inspirirani samo nasiljem, neće biti popuštanja u uhićenju i privođenju pravdi”, rekao je ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve.

Stotine studenata i razočaranih mladih koji prosvjeduju protiv vladinih planova da izmjenama zakona o radu umanji prava radnika, organiziraju od 31. ožujka noćne prosvjede u Parizu i drugim gradovima.

Pokret Nuit Debout ograničen je u rasponu i uglavnom miroljubiv, ali je bilo nereda između interventne policije i nasilnih skupina, pogotovo na pariškom Trgu Republike gdje francuski predsjednici obično proslavljaju izborne pobjede.

Pariška policija rekla je da ne planira potpunu zabranu raširenog prosvjeda mladih.

Izvanredno stanje ostaje i dalje na snazi nakon smrtonosnih islamističkih napada 13. studenog prošle godine u kojima je ubijeno 130 a ozlijeđene stotine ljudi.

To teoretski uključuje zabranu okupljanja no predsjednik Hollande i njegova vlada željeli su izbjeći otuđenje mladih glasača godinu dana prije izbora. Ankete pokazuju da Hollande ima podršku tek četvrtine Francuza.

Čelnik velikog studentskog saveza UNEF-a optužio je policiju za nasilne metode. “Problem nije što snage za provedbu zakona čine s vandalima, nego način na koji postupaju s miroljubivim prosvjednicima”, rekao je čelnik UNEF-a Willian Martinet.

Komentiraj