Berlin je u ponedjeljak optužio Moskvu da laže kada tvrdi da je kancelarka Angela Merkel pokušala izvršiti pritisak na Bugarsku kako bi promijenila svoju kandidatkinju za nasljeđivanje Ban Ki-moona na mjestu glavnog tajnika Ujedinjenih naroda.

Glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova Martin Schaefer je ocijenio “neprijateljskim potezom” kada je službena predstavnica Rusije “iznijela podatke koji su objektivno lažni”.

Dan ranije je glasnogovornica ruske diplomacije Maria Zaharova izjavila da je na summitu G20, početkom rujna Moskva jasno dala na znanje Merkel da je neprihvatljiv svaki izravni i neizravni pokušaj vršenja pritiska na Bugarsku.

To se zbiva dok Sofija, kako javljalju neki mediji, u posljednjem trenutku radi na promjeni kandidatkinje za mjesto glavnog tajnika UN-a. Navodno se radi o povlačenju šefice UNESCO-a Irine Bokove i predlaganju zamjenice predsjednike Europske komisise Kristaline Georgieve.

Glasnogovornik EK nije u ponedjeljak želio komentirati špekulacije tiska. Zamjenica premijera Bugarske Rumiana Batšvarova je rekla u ponedjeljak da kanidatura Bokove ne ulijeva nadu u uspjeh i da će biti novih informacija o toj temi sljedećih dana.

U utrci za nasljednika Ban Ki-moona je desetak kandidata i ništa ne sprječava kandidaturu u posljednji trenutak, iako je proces imenovanja pokrenut. Ime sljedećeg glavnog tajnika bi trebao biti objavljen najranije u listopadu.

Nakon četiri glasanja Vijeća sigurnosti, bivši portugalski premijer Antonio Guterres je i dalje vodeći među kandidatima koji od siječnja žele naslijediti Ban Ki-moona na mjestu glavnog tajnika Ujedinjenih naroda.

Komentiraj