“Neprijateljski i neodgovarajući zadaćama i interesima rusko-hrvatskih odnosa”

Nacional

Rusko veleposlanstvo izrazilo je žaljenje zbog odluke vlade premijera Andreja Plenkovića da iz solidarnosti s Velikom Britanijom zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala protjera ruskog diplomata, ocijenivši taj potez neprijateljskim, javlja HRT (VIDEO).

Izražavamo duboko žaljenje što je hrvatska strana, slijedeći u kolosijeku blokovske solidarnosti pojedinačne zemlje EU-a i NATO-a, donijela žurnu i loše smišljenu odluku, čije će posljedice negativno odjeknuti za daljnji razvoj naših bilateralnih odnosa, uključujući njihov trgovinsko-gospodarski dio, priopćilo je rusko veleposlanstvo.

U priopćenju se navodi da je to pogotovo žalosno jer se događa u trenutku kada razvoj naše višesmjerne bilateralne suradnje zaprema odgovarajuću dinamiku i progresivan karakter. Rusija, naravno, neće ostati bez odgovora te će protumjere biti poduzete u najkraćem roku. Mi smatramo ovaj korak kao neprijateljski i neodgovarajući zadaćama i interesima rusko-hrvatskih odnosa, kaže se u priopćenju.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković oko 50 minuta razgovarali su jutros u Banskim dvorima, o mogućim mjerama protiv Moskve i odlučili o protjerivanju jednog ruskog diplomata iz zagrebačke ekspoziture Ruske Federacije.

Na sastanku u Banskim dvorima bio je i šef SOA-e Daniel Markić.

U Banskim dvorima je bio i britanski veleposlanik u Hrvatskoj Andrew Dalgleish Iz veleposlanstva je priopćeno kako u Banske dvore otišao brifirati dužnosnike o otkrićima o napadu u Salisburyju. Učinio je to na službenoj razini i nije razgovarao ni s predsjednicom ni s premijerom. Hrvatska je pokazala veliku solidarnost s Ujedinjenim Kraljevstvom u svjetlu ovog napada, stoji u priopćenju.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je da je to mjera kojom Hrvatska pokazuje solidarnost prema partnerima članicama EU i NATO-a.

To je odluka koja je uslijedila nakon rasprave na Europskom vijeću čijoj je sjednici nazočio i predsjednik Vlade Andrej Plenković, gdje su šefovi vlada i država članica EU upoznati s činjenicama povezanim s atentatom koji se dogodio u Velikoj Britaniji, podsjetio je Jandroković.

Rusko veleposlanstvo u Zagrebu u priopćenju je izrazilo duboko žaljenje što je hrvatska strana, kako se ističe, donijela loše smišljenju odluku.

 

Komentiraj