“Neprijatelj naroda” Henrika Ibsena premijerno izveden u ZKM-u

Zagrebačko kazalište mladih izvelo je u subotu dramu Henrika Ibsena “Neprijatelj naroda” u režiji i adaptaciji Ivana Penovića, kao prvu premijeru u ovoj godini i posljednju koprodukcijsku predstavu u dvogodišnjoj suradnji sa Schauspielom Stuttgart i Novim kazalištem iz Varšave.

Ibsenova drama, kao jedan od najvažnijih klasika dramske literature, govori o pojedincu koji se suprotstavlja duboko korumpiranom sustavu, a koji zadire i u samu njegovu obitelj.

IVAN PENOVIĆ: ‘Ibsen piše o korupciji koja u Hrvatskoj ne izaziva reakcije, na nju smo otupjeli’

Doktor Thomas Stockmann, glumi ga Jasmin Telalović, otkrije da je zbog zagađene vode kupalište koje prehranjuje čitav grad izvor zaraze među posjetiteljima te kreće u bitku za ono što drži javnim interesom – popravak vodovoda, no u tome ne nalazi istomišljenika.

Uz Telalovića u predstavi glume Anđela Ramljak (Gospođa Stockmann), Pjer Meničanin (Peter Stockmann), Adrian Pezdirc (Hovstad/Billing), Frano Mašković (Aslaksen) i Ugo Korani (Horster).

Drama “Neprijatelj naroda” bila je, u vrijeme nastanka, autorov odgovor na malograđansku recepciju njegove drame “Sablasti”, a vrijeme je samo potvrdilo kako beskrupuloznost unutarnjeg mehanizma vlasti ne popušta s vremenom, nego upravo suprotno, svoje manifestacije pronalazi u svim segmentima društva, ističe Tomislav Zajec u popratnom tekstu predstave.

“Ibsenovska borba pojedinca protiv sustava na taj način postaje prostor aktualnih propitivanja naših osobnih borbi, konformizama, povremenih predaja ali i neodustajanja. S druge strane, dramaturški i izvedbeni postupak Ivana Penovića, kojemu je to prva režija cjelovečernjeg dramskog naslova u ZKM-u, izrazito je otvoren za različita upisivanja u prostor dramaturgije klasičnog komada poput Ibsenovog, pri čemu će njegovo čitanje klasika istovremeno biti dijalog s jednim od temelja dramske literature, ali i njegova hrabra interpretacija, koja će u svom izrazu slijediti sve one elemente svježe zaigranosti i ludizma koje pronalazimo i u ostalim, često nagrađivanim i rado gledanim autorskim projektima ovog mladog umjetnika poput primjerice predstava Katalonac (Teatar &td) ili Flex (KunstTeatar)”, dodaje Zajec.

Scenografkinja je Zdravka Ivandija Kirigin, a kostimografkinja Ana Fucijaš, autor projekcija Lovro Mrđen, za glazbu su zaduženi Karlo Mrkša i Filip Triplat, lutke je izradio Miljenko Sekulić, a oblikovatelj svjetla je Toni Modrušan.

Predstava je nastala kao posljednja koprodukcijska predstava u okviru dvogodišnje suradnje ZKM-a, Schauspiela Stuttgart i Novog kazališta iz Varšave, a u sklopu projekta Europski ansambl, koji vodi Oliver Frljić.

Komentiraj