epa

Nepredvidivi ukrajinski izbori izazivaju oprez na Zapadu

Ukrajinski zapadni prijatelji strahuju uoči nedjeljnih izbora da bi se idući predsjednik te zemlje, tko god to bio, mogao pokazati nemoćnim ili nevoljnim ubrzati reforme na koje ih Europa potiče već pet godina.

Ukrajinski predsjednički izbori u nedjelju trostrana su utrka između predsjednika Petra Porošenka, bivše premijerke Julije Timošenko i komičara Volodimira Zelenskog.

Zapadni diplomati stacionirani u Kijevu kažu da svo troje izaziva sumnje u to koliko učinkovito mogu ubrzati reforme i boriti se protiv korupcije.

“S Porošenkom znamo na čemu smo. Mislimo da znamo što bismo mogli dobiti s Timošenko. A sa Zelenskijem, nemamo pojma”, rekao je jedan od njih.

“Svo troje imaju mane”, dodaje drugi diplomat. “Nema kandidata za kojeg možete reći: ‘To je to'”.

Ukrajina je na međi sukoba između Zapada i Rusije otkako je prosvjedima 2014. srušen Porošenkov proruski prethodnik Vladimir Janukovič, na što je Rusija odgovorila pripojenjem Krima.

Rat sa separatistima u Donbasu ušao je u petu godinu i Ukrajina se s takvim teretom muči da realizira svoje vanjskopolitičke interese i približi se EU-u i NATO-u.

Nekoliko krugova sankcija Rusiji pokazalo je da je Zapad spreman čvrsto stati na ukrajinsku stranu, ali zapadnjaci gube strpljenje zbog sporog reformskog procesa i slabe borbe s korupcijom. Uz to, unutarnji europski problemi poput brexita potiču jačanje takozvanog “zamora Ukrajinom”.

U idealnom scenariju EU bi želio vidjeti Ukrajinu, velikog susjeda na svojoj istočnoj granici, kao stabilnu demokraciju koja poštuje vladavinu zakona i sposobna se sama nositi s Rusijom.

Diplomati ujedno strahuju kako bi tijesna izborna utrka mogla biti obilježena optužbama o prijevarama i prosvjedima.

“Ukrajina riskira protratiti dobru volju i simpatije koje ima od 2014. Vlada kalkulira da će dobiti podršku bez obzira na sve”, rekao je drugi diplomat.

Troje neuvjerljivih

Aktualni predsjednik Porošenko hvaljen je zbog toga što je Ukrajinu uspio održati na okupu nakon kaotične situacije izazvane aneksijom Krima, što je ojačao vojsku i progurao reforme u bankarskom i energetskom sektoru.

Njegovi antikorupcijski potezi, međutim, nisu dali nikakva rezultata i očita kultura nekažnjivosti dužnosnika na visokim pozicijama koštala ga je potpore birača.

S obzirom na siromašnu ponudu, za EU je Porošenko vjerojatno najmanje loš izbor.

“Porošenko ima vrlo jasnu liniju, barem na papiru, odupiranja Rusiji i približavanja Europi. Nije idealan, ali ga poznajemo, radili smo s njim”, kazao je jedan diplomat iz Bruxellesa.

“Ključno je da idući predsjednik zadrži reformsku agendu jer smo u nju mnogo uložili. Bez toga i bez čvrstine prema Rusiji, odnosi s EU-om ići će prema dolje”, dodao je.

Suprotno Porošenku, Zelenskij je potpuna zagonetka. Njegovo novo lice i činjenica da nema političku prtljagu privlačni su biračima, osobito mladima, koji su posebno razočarani postojećim establišmentom.

Diplomatima bojazan izaziva njegovo potpuno neiskustvo i bliskost s Ihorom Kolomoiskijem, oligarhom i vlasnikom televizije na kojoj Zelenskij nastupa. Obojica tvrde da nisu u političkoj sprezi.

“Je li Zelenskij samo marioneta? Mislim da nije”, kazao je zapadni diplomat. “Ali hoće li udvostručiti napore u borbi s korupcijom, to je pitanje”.

Na sastanku s europskim veleposlanicima u veljači Zelenskij se nije pokazao lošim, ali je ostao dojam neiskustva i manjka suštine. Nadamo se da bi se u slučajnu pobjede okružio s reformatorima koji znaju mnogo više od njega, kazao je diplomat.

“Ne možete očekivati mnogo od osobe bez političkog iskustva”, rekao je drugi. “Djelovao je iskreno, ali suditi možemo jedino po rezultatima”.

“Je li nam pružio odgovore kao i drugi? Vjerojatno ne, ali ne mislim da ga zato treba odbaciti”, kazao je treći diplomat, dodavši da je Zelenskij nedvojbeno inteligentan, ali nije iznio nikakvu političku viziju.

Čak i ako ima najbolje namjere, Zelenskij bi se mogao mučiti da ih provede jer kao politički novak bez stranke trenutno nema nijednog svog zastupnika u parlamentu.

Treća kandidatkinja Julija Timošenko, bivša premijerka u dva mandata, u EU-u također izaziva pomiješane osjećaje. Europa je bila uz nju kada ju je Janukovič bacio u zatvor, ali loš plinski sporazum s Rusijom i nedavna antireformska retorika smanjili su joj ugled u europskim očima.

“Nekako je izgubila svoj mučenički sjaj”, kazao je diplomat iz Bruxellesa.

Suprotno od ruskih, ukrajinski izbori vrlo su kompetitivni što EU gleda pozitivno. Strahuje se, međutim, da bi mrtva utrka mogla izazvati optužbe o namještanju i ulične prosvjede.

Porošenko je na nedavnom sastanku s predsjednicima EK Jean-Claudeom Junckerom i Europskog vijeća Donaldom Tuskom u Bruxellesu privatno rekao da još uvijek može pobijediti.

Čelnici Unije su mu odgovorili da osigura da izbori budu pošteni.

Ispitivanja javnoga mnijenja predviđaju da će Zelenskij sigurno bit najjači u prvom krugu, a za drugo mjesto se bore Porošenko i Timošenko.

Komentiraj