“NEPREDVIDIVA POLITIKA”: Trumpov tim poziva Izrael da ublaži euforiju oko njegove pobjede

FaH

Izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman izjavio je u srijedu da je tim novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa pozvao izraelske političare da smanje euforiju oko njegove pobjede na predsjedničkim izborima, objavili su izraelski mediji.

Očekuje se da će Trump voditi izraženiju proizraelsku politiku, iako brojni analitičari upozoravaju da su njegovi stavovi nejasni i da se već pokazao kao nepredvidiv političar.

“Izrael je primio poruke iz Trumpova tranzicijskg tima da ‘ublaži’ postizborni entuzijazam i da se ponaša umjerenije”, objavio je na Twitteru Herb Keinon, novinar lista Lerusalem Post nakon Liebermanova brifinga stranim dopisnicima.

“Nadam se da ćemo zaustaviti slavlje i entuzijazam javnosti”, citira Liebermana dnevnik Haaretz. “To nesumljivo škodi”, dodao je čelnik nacionalističke stranke Yisrael Beiteinu.

Lokalni mediji prenose da je Lieberman predložio da Izrael postigne sporazum s Trumpom po kojem bi zamrznuo izgradnju kuća u izoliranijim židovskim naseljima, ali bi je pojačao u glavnim naseljeničkim blokovima.

“Ako se nova administracija s time složi, trebali bi to objeručke zgrabiti”, prenosi Liebermana Izraelski radio. “To možda nije popularan, ali je ispravan potez”, dodao je.

To se sigurno neće svidjeti zamjenici ministra vanjskih poslova Tzipi Hotovely iz desne stranke Likud premijera Benjamina Netanyahua koja se jako oslanja na potporu židovskih naseljenika.

Sam Netanyahu je u nedjelju pozvao ministre da se suzdrže od komentara na račun Trumpa, nakon što su neki rekli da će njegova pobjeda znači “točku na i” palestinskim težnjama za neovisnom državom.

Komentiraj