Nepravomoćna presuda za Fimi Mediju: Sanader osuđen na 8 godina zatvora, HDZ odgovoran

Na zagrebačkom Županijskom sudu u petak je objavljena nepravomoćna presuda Ivi Sanaderu, HDZ-u i drugim suoptuženima u slučaju Fimi Media. Riječ je o slučaju koji traje cijelo desetljeće.

Uz bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera, kažnjenog s osam godina, zatvorske kazne u slučaju Fimi media dobili su i bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić i blagajnica Branka Pavošević dok HDZ mora platiti 3,5 milijuna kuna kazne i u proračun vratiti 14,6 milijuna.

Barišić je nepravomoćno osuđen na dvije godine i 10 mjeseci, dok je Pavošević kažnjena s godinom i četiri mjeseca zatvora. Glasnogovornik Sanaderove vlade i stranke Ratko Maček koji je u prvom postupku jedini dobio uvjetnu kaznu sada je oslobođen optužbe.

Zagrebački Županijski sud je utvrdio da je Sanader nezakonito stekao 275.000 kuna, a njegovoj obitelji, postane li presuda pravomoćna, odlukom suda oduzet će se preko 15,8 milijuna kuna za koje nije dokazano porijeklo.

Od tvrtke Fimi media oduzet će se, u slučaju pravomoćnosti, 11,9 milijuna kuna, dok je za njenu vlasnicu koja je u međuvremenu preminula utvrđeno da je ostvarila nešto više od 2,5 milijuna kuna nezakonite koristi.

Dio novca koji će, postane li presuda pravomoćna, morati vratiti HDZ kao prva stranka osuđena za korupciju, već je blokiran.

Ponovljeno suđenje za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media počelo je 2016., godinu nakon što je Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu koju je još 2013. donijela zagrebačka sutkinja Ivana Kršul.

Na prvom suđenju Sanader je nepravomoćno kažnjen s devet godina zatvora i povrat preko 15 milijuna kuna nepripadajuće koristi, dok je HDZ trebao vratiti više od 24 milijuna kuna te platiti pet milijuna kuna kazne.

Baršić, Pavošević i Jurak su 2013. nakon priznanja osuđeni na blaže zatvorske kazne i povrat novca, a na novom su suđenju za razliku od prvog postupka negirali krivnju. Maček je jedini uz Sanadera od početka odbacivao sve što mu je Uskok stavljao na teret, a na prvom je suđenju kažnjen uvjetno.

Sanader koji od 2019. izdržava zatvorsku kaznu zbog slučaja Planinska, u međuvremenu je nepravomoćno osuđen zbog primanja mita od mađarskog MOL-a prilikom preuzimanja Ine, a 2018. za profitersku proviziju od austrijske Hypo banke. Nepravomoćno je oslobođen optužbi za prodaju jeftinije HEP-ove struje tvrtki Roberta Ježića.

 

Izricanje presude:

Ivo Sanader, Mladen Barišić, Branka Pavošević su krivi, HDZ je odgovoran.

“Kad su angažirali Fimi Mediju HDZ je dio zadržavao za sebe, a dio predavao Sanaderu. Prvooptuženi Sanader organizirao je grupu ljudi za počinjenje kaznenih djela. Barišić i Pavošević pripadali su toj grupi ljudi.

U vremenu od 2005. do 2009. u namjeri pribavljana imovinske koristi Sanader je naložio Branki Pavošević da novac koji preda Barišić ne evidentira u poslovnim knjigama. Dio tog novca Sanader je zadržao za sebe, a 8.2 milijuna kuna iskorišteno je za financiranje HDZ-a.

Na sastanku 4.4. 2007. koristeći autoritet predsjednika vlade i sustav ovisnosti naložio je da se angažira Fimi medija i da im se plaća i za neizvršene poslove”, navodi se u obrazloženju presude.

“Od 24 milijuna kuna, osam je otišlo u HDZ, dio je dan Sanaderu za put u SAD, te za odijela”, rekla je sutkinja.

“Ivo Sanader, kao službena i odgovorna osoba iskoristio je svoj položaj, Barišić je s namjerom pomogao, Branka Pavošević  iskoristila položaj i ovlasti”, dodala je.

Sanader je dobio 8 godina zatvora, a uračunava mu se vrijeme provedeno u istražnom zatvoru.

“Sanaderu je pribavljena korist od 275 tisuća kuna, HDZ-u 14 milijuna kuna. HDZ je odgovoran što je od 2005. do 2009. kaznenim djelima Sanadera i Pavošević pribavio sebi nepripadno dobit od 14,6 milijuna kuna. Od Sanadera i članova obitelji oduzima se 275 tisuća kuna”.

Utvrđen mu je nesrazmjer imovine u iznosu od 15 milijuna kuna pa mu se oduzima i 701 tisuća eura eura sa žiroračuna kod Raiffesiena u Insbrucku, 95 tisuća eura štednje isto iz Insbrucka, 180 tisuća eura štednje isto iz Insbrucka, 120 tisuća eura isto iz Insbrucka, 50 tisuća eura iz sefa u Insbrucka na ime Ive Šarića, novac kunske štednje Mirjane Sanader 243 tisuće kuna, 18 tisuća eura u PBZ na ime Petre Sanader, 1094 švicarskih franaka 11 tisuća eura, 16 tisuća eura i 39 tisuća dolara i 925 australskih dolara s računa Petre Sanader, 11 tisuća eura iz Zabe na ime Petre Sanader, , 17,7 tisuća eura u PBZ-u na ime Brune Sanader, 5,4 tisuće eura u Zabi na ime Brune Sanader kao i 1094 švicarski franak, 12,6 tisuća eura i 925 australskih dolara na ime Brune Sanader u RBA, 38 tisuća eura u PBZ na ime pokojne Karmele Šarić, 109 tisuća eura iz RBA na ime Ive Sanadera, pokretnine i umjetnička djela vlasništvo Sanadera najmanje 25 tisuća eura.

Iz stana: Umjetnine iz poslovnih prostora 29 tisuća eura, umjetnine iz stana u Splitu 72 tisuća eura, umjetnine iz kuće u Zagrebu  315 tisuća eura.

Barišić je osuđen na godinu dana zatvora plus 2 godine i 3 mjeseca, odnosno na  jedinstvenu zatvorskukaznu  2 godine i 10 mjeseci. Branka Pavošević dobila je godinu plus godinu dana zatvora,  jedinstveno godinu i 4 mjeseca.

HDZ je dobio novčanu kaznu od 3.5 milijuna kuna, oduzima se imovinska korist od 14,7 milijuna kuna ostvarena kaznenim djelima, 2 milijuna kuna deponiranih kod suda i 300 tisuća eura deponiranih kod ministarstva financija. HDZ-u se nalaže uplatiti 10.359 milijuna kuna u korist proračuna u roku od 15 dana.

Ratko Maček oslobađa se optužbe da je pomagao u zlouporabi položaja i ovlasti.

Optuženici su dužni platiti troškove postupka, Sanader i HDZ solidarno 800 tisuća za vještačenja.

U obrazloženju presude navodi se da je predmet ovog postupke politička korupcija u korist HDZ-a. “Udruživanje za počinjenje kaznenog djela, Sanader je povezao ljude i organizirao sve da bi se financirao HDZ. Dogovorili su da će se HDZ financirati iz dobiti tvrtke Fimi Medija koju je ta tvrtka ostvarila od trgovačkih društava i institucija u vlasništvu države”, rečeno je i dodao da nije dokazano plaćanje pjevača Mate Miše Kovača i Nine Badrić.

Nadalje, navodi se da je Sanader nastupao s pozicije premijera. “Jasno je da je to mogao činiti koristeći se autoritetom i položajem ovisnosti trgovačkih tijela i institucija. Nije nastupao kao predsjednik HDZ-a, ali istodobno je bio odgovorna osoba u HDZ-u. Zlorabio je položaj premijera, a iz pozicije predsjednika HDZ-a je raspoređivao novac za sebe i za korist stranke”, ističe se.

U obrazloženju se kaže i da se bez Sanaderovog naloga nije mogao kupiti niti jedan CD: “HDZ je odgovoran za kaznena djela Ive Sanadera i Branke Pavošević”, navodi se.

“Nije vjerojatno da je Sanader zaradio u Austriji onoliko koliko navodi. U Austriji ne postoji podatak o Sanaderovim dohocima niti porezni akti koji bi se na njega odnosili. Sanaderu ukupno oduzeto 12.3 milijuna kuna u gotovini i 3,3 milijuna kuna u pokretninama i umjetninama”, navodi se.

Afera Fimi Media: Sud donosi presudu za slučaj koji traje već deset godina

Komentiraj