Nepravedna prednost? Sebastian Coe odbacuje zabrinutost zbog novih sprinterica

Predsjednik Međunarodne atletske federacije (World Athletics) Sebastian Coe odbacuje zabrinutost da nove sprinterice daju atletičarima nepravednu prednost.

Rasprava o sprinterica je otvorena nakon serije svjetskih rekorda koji su istrčani u novom modelu koji je razvio Nike.

U kolovozu je u Monaku Joshua Cheptegei srušio svjetski rekord na 5000 metara, potom je isto napravio i u Valenciji na dvostruko dužoj dionici, a iste je večeri na istom stadionu svjetski rekord na 5000 m postavila i Letesenbet Gidey.

Samo nekoliko dana kasnije Sifan Hassan na mitingu u Hengelu, po jakoj kiši i vrlo niskoj temperaturi, za više od 24 sekunde popravila je europski rekord na 10.000 m.

Svi oni nosili su novu generaciju sprinterica Nike ZoomX Dragonfly.

Coe vjeruje da bi koraci za suzbijanje istraživanja i razvoja sprinterica samo “ugušili inovacije”.

“Sjećam se razdoblja sredinom 2000-ih kada je Adidas bio kralj postolja, posebno na dužim dionicama. Dakle, ove stvari dolaze u ciklusima”, rekao je Coe za Guardian.

“Trenutačno sam prilično miran u vezi s tim. Drago mi je da kompanije ulažu u istraživanje i razvoj tenisica,” dodao je Coe kazavši kako sport još nije došao do točke kada se “svjetski rekordi dijele poput konfeta”.

“Ako se vratim u tridesete godine prošlog stoljeća, još uvijek se čudim Rudolfu Harbigu koji je trčao 1:46 na 800 m na “šljaci”, dodao je.

World Athletics je u srpnju smanjio najveću dopuštenu debljinu potplata na sprintericama na 25 milimetara. Nešto ranije je promijenila i pravila vezana uz tenisice za cestovno trčanje, no, proizvođači su se brzo prilagodili, pa su Cheptegei, Gidey i Hassan rekorde rušili u legalnim sprintericama.

Stare sprinterice nisu imale gotovo nikakvu amortizaciju, dok ove nove imaju ugrađenu karbonsku pločicu i posebnu pjenu, što ih čini mekšima od dosadašnjih i ugodnijima za trčanje.

Komentiraj