“(Ne)postojanost prostora – Borba za identitet”: Hrvatski likovni umjetnici na izložbi u Amsterdamu

FaH

Skupna izložba deset hrvatskih likovnih umjetnika “(Ne)postojanost prostora – Borba za identitet”, koja se otvara u petak u galerijskom prostoru “Arti et Amicitae” u Amsterdamu, dosad je najveće skupno predstavljanje hrvatskih suvremenih umjetnika u Nizozemskoj.

Ta multimedijalna izložba donosi radove suvremenih vizualnih umjetnika iz Nizozemske i Hrvatske, kao dvije geografski i kulturološki prilično različite europske države koje se kroz suodnos predstavljenih umjetničkih djela pokazuju kao zanimljiv komplementarni par.

Umjetnici su se okupili oko zajedničke teme – (ne)postojanosti prostora stvorenih od čovjeka, ne samo na fizičkoj, već i društvenoj, simboličkoj, psihološkoj i ideološkoj razini, ističe se u najavi Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Nastala je prema kustoskoj koncepciji Neve Lukić i Vanje Babića, a na njoj izlažu Anke Van den Berg, Robbie Cornelissen, Tanja Deman, Darko Fritz, Antonio Grgić, Igor Grubić, Zachary Formwalt, Željko Kipke, Zlatko Kopljar, Margareta Lekić, Ferenc Molnar, Zoltan Novak, Neli Ružić, Sara Rajaei, Sandro Setola, Rik Smits, Elian Somers, Marjan Teeuwen, Rob Voerman, Danijel Žeželj.

Riječ je o nastavku suradnje Hrvatske i Nizozemske iz 2014. , kada se u galeriji “Prsten” Doma hrvatskih likovnih umjetnika održala prva izložba nizozemskih i hrvatskih umjetnika “(In)constancy of space”.

Zagrebačka izložba poslužila je kao inicijalna platforma za niz izložbi u raznim europskim državama, a amsterdamska je korak dalje u razvoju tog projekta.

“Kroz različite poglede vizualnih umjetnika na arhitekturu, prostor i njegovu nepostojanost, izložba se bavi pitanjem procesa globalizacije koji potiskuju nacionalni i/ili individualne identitete, stvarajući pritom ‘svijet obilježen sličnostima’, te istražuje načine na koje konstante promjene u urbanom prostoru suvremenog društva utječu na ljudsko sjećanje”, napominje se u najavi.

“Jukstapozicijom različitih umjetnika iz dva povijesno različita sistema nastoji se povezati nacionalne i globalne aspekte ljudskog identiteta te postaviti inovativan pristup široko rasprostranjenom fenomenu tretiranja prostora arhitekture u vizualnoj umjetnosti”, dodaje se.

Do zatvaranja izložbe, 2. listopada, pratit će je bogati popratni program u Amsterdamu, Zagrebu i Osijeku.

Komentiraj